kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Szparagi w panierce

Czekaliśmy na nie długo i oficjalnie sezon na szparagi uważamy za otwarty. Na targowiskach piętrzą się ich różne odmiany, białe, zielone i fioletowe. Każda z nich ma swoją charakterystykę, różnią się smakiem i strukturą. My postawiliśmy na zielone, które idealnie nadają się do pieczenia. I chociaż należymy do tej części smakoszy szparagów, którzy doceniają prostotę podania, zdecydowaliśmy się na nieco nieoczywiste rozwiązanie.
Przed Wami przepis na szparagi obtoczone chrupiącą panierką z panko (lub bułki tartej), parmezanu i świeżo mielonego, kolorowego pieprzu. Do tego jajo na miękko Kotliny Natury, w którego płynnym żółtku maczamy pojedyncze szparagi. Jest sezonowo, prosto i pysznie. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3 osoby
Chrupiące zielone szparagi w panierce z panko, parmezanu i kolorowego pieprzu z jajem na miękko.

Składniki

Zielone szparagi1 pęczek
Parmezan drobno starty45 g
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Panko lub bułka tarta5 łyżek
Świeżo mielony czerwony pieprz
Sól

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W płytkim naczyniu połącz panko lub bułkę tartą, parmezan, świeżo zmielony pieprz i dwie szczypty soli. W dużym, głębokim talerzu dokładnie roztrzep jedno jajo.

KROK 2.

Krok 2.
Odłam końcówki szparagów. Umyte i osuszone szparagi kolejno zamocz w jaju, a następnie w panierce i ułóż na blasze do pieczenia. Jeśli zostanie trochę panierki, posyp nią szparagi i wstaw do piekarnika.

KROK 3.

Krok 3.
Piecz przez 7 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Przewróć szparagi za pomocą łopatki i piecz przez kolejne 7 minut, aż bułka tarta będzie chrupiąca i złota.

KROK 4.

Krok 4.
Gdy szparagi są w piekarniku, zagotuj wodę w średniej wielkości garnku. Włóż pozostałe jaja do gotującej się wody i gotuj je przez 4 minuty. Po 4 minutach wyjmij je z wody i podawaj natychmiast ze szparagami.