Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Szparagi w panierce
Przed Wami przepis na szparagi obtoczone chrupiącą panierką z panko (lub bułki tartej), parmezanu i świeżo mielonego, kolorowego pieprzu. Do tego jajo na miękko Kotliny Natury, w którego płynnym żółtku maczamy pojedyncze szparagi. Jest sezonowo, prosto i pysznie. Smacznego!
20 minut
3 osoby

Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W płytkim naczyniu połącz panko lub bułkę tartą, parmezan, świeżo zmielony pieprz i dwie szczypty soli. W dużym, głębokim talerzu dokładnie roztrzep jedno jajo.
Krok 2.
Odłam końcówki szparagów. Umyte i osuszone szparagi kolejno zamocz w jaju, a następnie w panierce i ułóż na blasze do pieczenia. Jeśli zostanie trochę panierki, posyp nią szparagi i wstaw do piekarnika.
Krok 3.
Piecz przez 7 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Przewróć szparagi za pomocą łopatki i piecz przez kolejne 7 minut, aż bułka tarta będzie chrupiąca i złota.
Krok 4.
Gdy szparagi są w piekarniku, zagotuj wodę w średniej wielkości garnku. Włóż pozostałe jaja do gotującej się wody i gotuj je przez 4 minuty. Po 4 minutach wyjmij je z wody i podawaj natychmiast ze szparagami.