Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Szakszuka
To popularne danie kuchni tunezyjskiej, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „niezły bałagan”.
Oryginalnie składa się z warzyw, kiełbasek, suszonego mięsa i jaj. Składniki zostają najpierw podsmażone, a następnie zapieczone w ceramicznym naczyniu lub na patelni.
W Polsce szakszuka przybiera najczęściej postać jaj sadzonych zapiekanych z pomidorami i nazywana jest szakszuką pomidorową. Brytyjczycy podaliby ją pewnie z fasolą, a Hindusi z soczewicą.
Szakszuka jest na tyle wdzięcznym daniem, że każdy z nas może przygotować ją tak, jak chce: z fasolą, boczkiem, awokado, czy francuskim serem. Szakszuka zniesie wszystko i w każdym wydaniu jest wyśmienita. Polecamy szczególnie tym, którzy lubią jaja, ale nie lubią nudy
Oryginalnie składa się z warzyw, kiełbasek, suszonego mięsa i jaj. Składniki zostają najpierw podsmażone, a następnie zapieczone w ceramicznym naczyniu lub na patelni.
W Polsce szakszuka przybiera najczęściej postać jaj sadzonych zapiekanych z pomidorami i nazywana jest szakszuką pomidorową. Brytyjczycy podaliby ją pewnie z fasolą, a Hindusi z soczewicą.
Szakszuka jest na tyle wdzięcznym daniem, że każdy z nas może przygotować ją tak, jak chce: z fasolą, boczkiem, awokado, czy francuskim serem. Szakszuka zniesie wszystko i w każdym wydaniu jest wyśmienita. Polecamy szczególnie tym, którzy lubią jaja, ale nie lubią nudy
CZAS PRZYGOTOWANIA
35-40 minut
35-40 minut
ILOŚĆ PORCJI
4
4
Składniki
jaja Kotlina Natury4 sztuki
oliwa z oliwek3 łyżki
średnia czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę1 sztuka
średniej wielkości pomidory – obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę3 sztuki
średniej wielkości cebula – pokrojona w grubą kostkę1 sztuka
posiekany czosnek2 ząbki
papryczka chili1 sztuka
kumin½ łyżeczki
kurkuma½ łyżeczki
słodka papryka½ łyżeczki
posiekana natka pietruszki
kilka listków świeżej kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej kumin i kurkumę.
KROK 2.
Przez chwilę podprażyć przyprawy na oliwie, a później dodać pokrojoną cebulę, czosnek i chili.
KROK 3.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać paprykę i pomidory.
KROK 4.
Przez ok. 10 minut redukować sos aż do zgęstnienia.
KROK 5.
Dodać słodką paprykę, sól, pieprz i trochę pietruszki.
KROK 6.
Gotowy sos przelać do 4 naczyń do zapiekania, do każdego z nich wbić po jaju i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut – tak aby białka się ścięły.
KROK 7.
Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać listkami kolendry i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
KROK 8.
Podawać ze świeżą pitą i gorącą kawą.