kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Stek z kalafiora

Od czasu, do czasu nachodzi nas ochota na coś pysznego, a zarazem bardzo zdrowego. Wydaje się, że to połączenie niemożliwe, a jednak istnieje! Mamy dla Was prosty przepis na lunch, obiad lub kolację bazujący na sezonowych, jesiennych produktach. Do przygotowania będziecie potrzebowali paru składników- kalafiora, jarmużu oraz jaj Kotliny Natury. W kilka minut przemienicie je w pyszny stek z kalafiora, z jarmużem i jajkiem w koszulce. A smak przypieczonego kalafiora i jajo z płynącym żółtkiem umili Wam każdy dzień. To danie to najzdrowszy jesienny przepis, jakiego próbowaliśmy. Teraz dzielimy się nim z Wami. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
35 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 porcje
Pieczony kalafior z jarmużem oraz jajkiem w koszulce

Składniki

Kalafior1 sztuka
Jarmuż1 opakowania
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Czosnek2 ząbki
Kumin2 łyżeczki
Czerwony pieprz1 łyżeczka
Chilli w płatkach1 szczypta
Sok z cytryny2 łyżeczki
Oliwa z oliwek4 łyżki
Orzechy nerkowca1 garść
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 200°C oraz wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pokrój kalafiora w poprzek na 4 plastry o grubości około 1,5-2 cm, skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie posyp czerwonym pieprzem oraz kuminem. Ułóż kalafiora na przygotowanej tacy i piecz przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.

KROK 2.

Po 20 minutach, podgrzej na średnim ogniu pozostałą oliwę z oliwek w większej patelni z przykrywką. Dodaj czosnek i szczyptę chili i mieszaj przez 30 sekund, następnie dodaj jarmuż wraz z kilkoma łyżkami wody. Przykryj pokrywką i duś przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Być może trzeba będzie zmniejszyć ogień lub dodać trochę więcej wody, jeśli jarmuż będzie się gotował zbyt szybko.

KROK 3.

Rozdziel steki z kalafiora na 4 ogrzane talerze i nałóż na każdy z nich ugotowane jajko. Podaj obok blanszowany jarmuż, posypany odrobiną kuminu, prażonych orzechów nerkowca i wyciśniętym sokiem z cytryny.