Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Stek z kalafiora
35 minut
4 porcje
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C oraz wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pokrój kalafiora w poprzek na 4 plastry o grubości około 1,5-2 cm, skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie posyp czerwonym pieprzem oraz kuminem. Ułóż kalafiora na przygotowanej tacy i piecz przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Po 20 minutach, podgrzej na średnim ogniu pozostałą oliwę z oliwek w większej patelni z przykrywką. Dodaj czosnek i szczyptę chili i mieszaj przez 30 sekund, następnie dodaj jarmuż wraz z kilkoma łyżkami wody. Przykryj pokrywką i duś przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Być może trzeba będzie zmniejszyć ogień lub dodać trochę więcej wody, jeśli jarmuż będzie się gotował zbyt szybko.
Rozdziel steki z kalafiora na 4 ogrzane talerze i nałóż na każdy z nich ugotowane jajko. Podaj obok blanszowany jarmuż, posypany odrobiną kuminu, prażonych orzechów nerkowca i wyciśniętym sokiem z cytryny.