Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Spaghetti carbonara z żółtkiem
20 minut
4
Składniki
Przygotowanie
W garnku zagotować posoloną wodę na makaron.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i plasterki pancetty.
Pancettę podsmażyć do momentu aż będzie złota i chrupiąca.
Kiedy pancetta będzie gotowa, wyciągnąć z niej podsmażony czosnek i odstawić patelnię na bok.
W dużej misce wymieszać białka jaj z parmezanem.
Zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotować makaron al dente.
W czasie kiedy makaron się gotuje, wybrać z garnka ½ szklanki wody i dodać ją do patelni, w której znajduje się pancetta.
Gdy makaron się ugotuje, odsączyć go i dodać całość do miski z wymieszanymi białkami jaj z parmezanem. Dodać do tego pancettę z wodą i całość bardzo szybko wymieszać, tak żeby białko jaj się nie ścięło.
Wymieszane spaghetti podzielić na porcje i rozłożyć na talerze. W każdej porcji makaronu zrobić widelcem małe wgłębienie i delikatnie przełożyć tam żółtko jaja.
Posypać do smaku parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Podawać zaraz po przygotowaniu.