kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Spaghetti carbonara z żółtkiem

Jest kilka hipotez dotyczących pochodzenia tego niewątpliwie pysznego dania. Niektórzy uważają, że carbonarę wymyślili włoscy górnicy, a mielony czarny pieprz, którym jest posypany makaron, ma symbolizować pył węglowy. Inni twierdzą, że carbonara to danie typowe dla kuchni i regionu Neapolu. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jedna z najpopularniejszych i najsmaczeniejszych potraw na bazie makaronu i jaj 🙂
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

duże żółtka z jaj Kotlina Natury4 sztuki
białka z jaj Kotlina Natury4 sztuki
boczek pancetta200 g
czosnek1 ząbek
dobry makaron spaghetti400 g
starty parmezan1 i ½ szklanki
czarny pieprz
dobra oliwa z oliwek

Przygotowanie

KROK 1.

W garnku zagotować posoloną wodę na makaron.

KROK 2.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i plasterki pancetty.

KROK 3.

Pancettę podsmażyć do momentu aż będzie złota i chrupiąca.

KROK 4.

Kiedy pancetta będzie gotowa, wyciągnąć z niej podsmażony czosnek i odstawić patelnię na bok.

KROK 5.

W dużej misce wymieszać białka jaj z parmezanem.

KROK 6.

Zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotować makaron al dente.

KROK 7.

W czasie kiedy makaron się gotuje, wybrać z garnka ½ szklanki wody i dodać ją do patelni, w której znajduje się pancetta.

KROK 8.

Gdy makaron się ugotuje, odsączyć go i dodać całość do miski z wymieszanymi białkami jaj z parmezanem. Dodać do tego pancettę z wodą i całość bardzo szybko wymieszać, tak żeby białko jaj się nie ścięło.

KROK 9.

Wymieszane spaghetti podzielić na porcje i rozłożyć na talerze. W każdej porcji makaronu zrobić widelcem małe wgłębienie i delikatnie przełożyć tam żółtko jaja.

KROK 10.

Posypać do smaku parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Podawać zaraz po przygotowaniu.