Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Sałatka z komosy ryżowej z jajem i serem halloumi
Komosa ryżowa czyli inaczej ryż peruwiański, to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Posiada właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i antynowotworowe. A w połączeniu z jajem, taka sałtka będzie porządną dawką zdrowia, ale też wyjątkowego smaku.
Składniki
jaja Kotlina Natury, ugotowane na twardo2 sztuki
ugotowana komosa ryżowa1 szklanka
świeża rukola2 garści
serek halloumi200 g
duża cytryna1 sztuka
oliwa z oliwek
sól morska
papryczka chili w płatkach (opcjonalnie)
Do podania
Przygotowanie
KROK 1.
Do dwóch misek włożyć po równo umytą i osuszoną rukolę oraz kaszę quiona.
KROK 2.
Pokroić serek halloumi w grube plastry i podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
KROK 3.
Podsmażony ser rozłożyć do każdej z misek, a na wierzch położyć przekrojone na pół jajo ugotowane na twardo.
KROK 4.
Tak przygotowaną sałatkę skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz posypać solą i płatkami chili.