kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka z komosy ryżowej z jajem i serem halloumi

Komosa ryżowa czyli inaczej ryż peruwiański, to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Posiada właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i antynowotworowe. A w połączeniu z jajem, taka sałtka będzie porządną dawką zdrowia, ale też wyjątkowego smaku.

Składniki

jaja Kotlina Natury, ugotowane na twardo2 sztuki
ugotowana komosa ryżowa1 szklanka
świeża rukola2 garści
serek halloumi200 g
duża cytryna1 sztuka
oliwa z oliwek
sól morska
papryczka chili w płatkach (opcjonalnie)

Do podania

Przygotowanie

KROK 1.

Do dwóch misek włożyć po równo umytą i osuszoną rukolę oraz kaszę quiona.

KROK 2.

Pokroić serek halloumi w grube plastry i podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.

KROK 3.

Podsmażony ser rozłożyć do każdej z misek, a na wierzch położyć przekrojone na pół jajo ugotowane na twardo.

KROK 4.

Tak przygotowaną sałatkę skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz posypać solą i płatkami chili.