kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka z bobem

Istnieje wiele letnich warzyw, którymi jesteśmy podekscytowani, ale dwóch wyczekujemy w szczególności. Król i królowa lata to dla nas bób i fasolka szparagowa. Dziś w lekkiej i odświeżającej sałatce, która bezkonkurencyjnie wygrywa w kategorii na ulubione letnie danie. Spieszcie się zatem na pobliskie ryneczki i targowiska, by kupić te sezonowe warzywa prosto z pola i spróbować naszego przepisu, który podpowiada, jak połączyć je w nieoczywistą kompozycję z jajem w koszulce. Będzie bardzo zielono, kremowo i delikatnie. Cieszmy się pełnią słonecznego lata!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Sałatka z bobu i fasolki szparagowej z jajem w koszulce.

Składniki

Cebula dymka1 sztuka
Czosnek2 ząbki
Fasolka szparagowa zielona200 g
Bób300 g
Groszek zielony100 g
Oliwa z oliwek50 ml
Szalotki, cienko posiekane2 sztuki
Sałata escarole1 sztuka
Bazylia świeża7 gałązek
Mięta świeża7 gałązek
Ocet winny biały2 łyżki
Ser Pecorino, drobno starte50 g
Jaja Kotliny Natury4 jaja
Sól, pieprz, wędzona papryka do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

W posolonej wodzie ugotuj al dente osobno bób i fasolkę- fasolka ma być lekko twarda. Przelej warzywa zimną wodą, a bób obierz. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, posiekaną dymkę oraz szalotki. Następnie dodaj fasolkę, bób i groszek. Przykryj rondel pokrywką i smaż, aż fasolka szparagowa zmięknie, około 2 minut. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 2.

Do rondla dodaj podartą na kawałki (które będą łatwe do jedzenia) sałatę escarole, całość wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę. Zdejmij rondel z ognia, dodaj grubo posiekane liście bazylii i mięty, całość ponownie wymieszaj.

KROK 3.

W międzyczasie zagotuj wodę w średnim garnku, zmniejsz ogień, aby woda delikatnie się gotowała i dodaj ocet. Wbij jajo do małej miseczki, zrób łyżką wir w gotującej się wodzie, a następnie zsuń delikatnie jajo do wody i gotuj około 2,5 minuty. Z pomocą łyżki cedzakowej wyłów jajo i osusz na ręczniku papierowym. Czynność powtórz z pozostałymi jajami.

KROK 4.

Rozłóż sałatkę do czterech misek. Na wierzchu każdej z porcji połóż jajo w koszulce, posyp serem Pecorino i odrobiną wędzonej papryki. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz skrop oliwą.