Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Sałatka z bobem
30 minut
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
W posolonej wodzie ugotuj al dente osobno bób i fasolkę- fasolka ma być lekko twarda. Przelej warzywa zimną wodą, a bób obierz. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, posiekaną dymkę oraz szalotki. Następnie dodaj fasolkę, bób i groszek. Przykryj rondel pokrywką i smaż, aż fasolka szparagowa zmięknie, około 2 minut. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do rondla dodaj podartą na kawałki (które będą łatwe do jedzenia) sałatę escarole, całość wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę. Zdejmij rondel z ognia, dodaj grubo posiekane liście bazylii i mięty, całość ponownie wymieszaj.
W międzyczasie zagotuj wodę w średnim garnku, zmniejsz ogień, aby woda delikatnie się gotowała i dodaj ocet. Wbij jajo do małej miseczki, zrób łyżką wir w gotującej się wodzie, a następnie zsuń delikatnie jajo do wody i gotuj około 2,5 minuty. Z pomocą łyżki cedzakowej wyłów jajo i osusz na ręczniku papierowym. Czynność powtórz z pozostałymi jajami.
Rozłóż sałatkę do czterech misek. Na wierzchu każdej z porcji połóż jajo w koszulce, posyp serem Pecorino i odrobiną wędzonej papryki. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz skrop oliwą.