Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Sałatka jarzynowa z twistem – ensalada rusa
Tej tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej z majonezem, z ugotowanych w mundurkach jarzyn i posiekanych jaj nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowaliśmy jej wersję, która pogodzi zwolenników tradycji i poszukiwaczy nowości. Klasyczny majonez zastępujemy wersją z wędzoną papryką. Do składników dorzucamy suszoną śliwkę, która nada jej lekko wędzonego charakteru. Sałatka sprawdzi się również idealnie jako „pasta kanapkowa”. Podawana na świeżej bądź podpieczonej bagietce, z odrobiną kawioru, będzie świetnym świątecznym tapas. Ciekawi? Sprawdzicie nasz przepis!
Składniki
MAJONEZ Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ
jaja Kotlina Natury3 sztuki
chipotle/wędzona papryka200g/łyżeczka
musztarda Dijon2 łyżeczki
ocet ryżowy40 ml
sólłyżeczka
olej800 ml
SAŁATKA JARZYNOWA
marchewka500 g
pietruszka200 g
groszek zielony400 g
śliwka wędzona100 g
oliwki czarne300 g
por - biała część
ogórek konserwowy lub kiszony300 g
grzybki marynowane150 g
ziemniaki 300 g
kawior1 sztuka
jaja Kotlina Natury6 sztuk
Przygotowanie
KROK 1.
Majonez z wędzoną papryką:
Wszystkie składniki poza olejem zblendować na wysokich obrotach, następnie, na niskich obrotach powoli wlewać olej, tak by uzyskać emulsję.
KROK 2.
Sałatka jarzynowa / ensalada rusa:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować. Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać z majonezem. Jaja ugotować na pół miękko. Udekorować kawiorem.