kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Rozgrzewająca zupa z Kimchi

Aby rozgrzać Wasze kubki smakowe, tym razem po dobór składników sięgnęliśmy aż Dalekiego Wschodu. Serwujemy porządną dawkę gotowanych warzyw w towarzystwie orientalnego kimchi, które wzbogaciliśmy naszym ulubionym składnikiem, czyli jajem. Tym razem wystąpiło ono w roli gotowanego przez dokładnie sześć minut. Uwierzcie na słowo, że będzie to kolorowa dawka smaków z prawdziwym charakterem.

Składniki

wywar na wędzonym boczku lub esencjonalny wywar warzywny2 L
ziarna kopru włoskiego1 łyżeczka
czosnek posiekany w plasterki3 ząbki
kwaszona kapusta pekińska kim-chi1 słoiczek (ok. 375 g)
mała dynia piżmowa 1/2 sztuki
brukiew1/3 sztuki
małe marchewki2-3 sztuki
olej rzepakowy2 łyżki
sos sojowy do smaku
olej sezamowy do smaku
sól do smaku

Do podania

jaja Kotlina Natury w temp. pokojowej2-4 sztuki
tofu jedwabiste1 kostka
chiński pszenny makaron500 g
prazony sezam4 łyżki
szpinak½ pęczka
rzodkiewki½ pęczka
biała rzodkiew1/3 korzenia
cebula dymna2 sztuki
kolendra1/3 pęczka

Przygotowanie

KROK 1.

Dynię, brukiew i marchew obieramy ze skóry. Dwie pierwsze kroimy w kostkę o boku 1 cm, a marchew w grubsze plasterki. Wszystko mieszamy z olejem, doprawiamy solą do smaku i pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut, mieszając w połowie, aby równomiernie się zarumieniły i były miękkie w środku.

KROK 2.

Wywar zagotowujemy z koprem włoskim i czosnkiem. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy upieczone warzywa i kapustę kim – chi, gotujemy kolejne 20 – 30 minut, aż kapusta stanie się miękka. Doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i olejem sezamowym.

KROK 3.

W międzyczasie gotujemy chiński makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście szpinaku siekamy w cienkie paseczki (tzw. szyfonadę), a łodyżki w drobne kawałeczki. Rzodkiew obieramy i razem z rzodkiewkami kroimy w cienkie plasterki. Dymkę i kolendrę drobno siekamy.

KROK 4.

Doprowadzamy do wrzenia wodę, dobrze ją solimy i wkładamy ostrożnie jaja. Gotujemy 6 minut, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Bardzo ostrożnie obieramy ze skorupek i kroimy na pół.

KROK 5.

Do miseczki nakładamy porcję makaronu, pocięte świeże warzywa, jedwabiste tofu, sezam oraz z 1 lub 2 połówkami jaja. Zalewamy porcją gorącej zupy, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.