kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Risotto na śniadanie

La dolce vita to charakterystyczna dla Włochów umiejętność umilania sobie życia na każdym kroku, prostego czerpania radości z codzienności. Uwielbiamy ten włoski styl życia. Dlatego, w naszej kulinarnej podróży do Włoch zdradzimy Wam jak uprzyjemnić sobie poranne śniadanie. Przygotowaliśmy dla Was przepis na risotto, którym możecie rozpocząć dzień lub zjeść je na późne śniadanie. Przepis jest prosty i nie wymaga wielu składników. Najważniejsze są oczywiście jaja Kotliny Natury, masło, parmezan i bulion, który nadaje risotto delikatny smak i kremową konsystencję. To połączenie składników pozwoli Wam doświadczyć la dolce vita. Następny przystanek Italia! Buon appetito!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
35 min
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Risotto z sosem holenderskim, jajem i pieczonymi pomidorkami

Składniki

Por (drobno posiekany)½ filiżanki
Jaja Kotliny Natury3 żółtka i 4 jaj
Sok z cytryny½ łyżeczki
Sos chilli½ łyżeczki
Masło (roztopione)½ filiżanki
Oliwa z oliwek3 łyżki
Bulion warzywny6 filiżanek
Ryż arborio (do risotto)2 filiżanki
Parmezan (tarty)¼ filiżanki
Sól, pieprz do smaku
Upieczone pomidorki koktajlowe i skórka z cytryny do dekoracji8

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.

Umieść trzy żółtka, sok z cytryny i sos chilli w naczyniu do ubijania. Zacznij ubijać całość mikserem-na średnich obrotach, i powoli dodawaj masło, aż do uzyskania piany. Przechowuj w temperaturze pokojowej, dopóki całe danie nie będzie gotowe.

KROK 2.

Krok 2.

W garnuszku na wolnym ogniu podgrzewaj bulion.

KROK 3.

Krok 3.
Jednocześnie, w dużym rondlu do rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną, białą część pora i smaż, aż stanie się półprzezroczysta, 2-3 minuty. Dodaj ryż i smaż, stale mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie zacznij dolewać bulion, po 1 szklance na raz, i gotuj na wolnym ogniu do jego wchłonięcia, często mieszając. Kontynuuj dolewanie bulionu, po 1/2 szklanki, często mieszając. Gotuj, aż cały bulion zostanie wchłonięty, a ryż będzie kremowy, ale al dente. Trzymaj w cieple.

KROK 4.

Krok 4.
Na oddzielnej patelni usmaż jaja sadzone.

KROK 5.

Krok 5.
Rozdzieli risotto do 4 misek. Do każdej porcji dodaj jajko, a następnie polej sosem holenderskim oraz posyp parmezanem i czarnym pieprzem. Udekoruj dwoma pomidorkami na porcję, startą skórką z cytryny i podawaj natychmiast.