Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Risotto na śniadanie
35 min
4 osoby

Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Umieść trzy żółtka, sok z cytryny i sos chilli w naczyniu do ubijania. Zacznij ubijać całość mikserem-na średnich obrotach, i powoli dodawaj masło, aż do uzyskania piany. Przechowuj w temperaturze pokojowej, dopóki całe danie nie będzie gotowe.
Krok 2.
W garnuszku na wolnym ogniu podgrzewaj bulion.
Krok 3.
Jednocześnie, w dużym rondlu do rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną, białą część pora i smaż, aż stanie się półprzezroczysta, 2-3 minuty. Dodaj ryż i smaż, stale mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie zacznij dolewać bulion, po 1 szklance na raz, i gotuj na wolnym ogniu do jego wchłonięcia, często mieszając. Kontynuuj dolewanie bulionu, po 1/2 szklanki, często mieszając. Gotuj, aż cały bulion zostanie wchłonięty, a ryż będzie kremowy, ale al dente. Trzymaj w cieple.
Krok 4.
Na oddzielnej patelni usmaż jaja sadzone.
Krok 5.
Rozdzieli risotto do 4 misek. Do każdej porcji dodaj jajko, a następnie polej sosem holenderskim oraz posyp parmezanem i czarnym pieprzem. Udekoruj dwoma pomidorkami na porcję, startą skórką z cytryny i podawaj natychmiast.