Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Wielkanocne menu Davida Gaboriaud – Risotto alla milanese
30 minut
4
Składniki
Przygotowanie
Rozpuść w dużym garnku masło, pokrój szalotkę w drobną kostkę i wrzuć ją na rozgrzany olej. Smaż przez chwilę na wolnym ogniu i posyp szczyptą soli. Wrzuć do garnka ryż i mieszaj obtaczając go masłem. Pamiętaj, by nie płukać wcześniej ryżu, by nie pozbawić go skrobi potrzebnej do sklejenia risotto. Następnie wlej do garnka szklankę białego wina. Nie dodawaj więcej, gdyż risotto będzie zbyt kwaśne. Gdy ryż wchłonie wino, zacznij dolewać wodę. Dodaj szafran i wymieszaj całość.
Gdy ryż wypije wodę – dolewaj kolejne łyżki. Gdy wchłonie całość, dodaj masło, sporo soli i pieprzu. Wymieszaj całość i przełóż na talerze. Sparz jaja w gorącej wodzie i rozdziel żółtko od białka. Na każdej porcji risotto połóż żółtko, posyp startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.