kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Wielkanocne menu Davida Gaboriaud – Risotto alla milanese

Wielkanocne menu nie musi być co roku takie samo. Wypróbuj coś niezwykłego i przygotuj risotto alla milanese z przepisu Davida.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

żółtka z jaja Kotliny Natury4 sztuki
szalotka1 sztuka
masło50 g + 2 łyżki do smażenia
ryż carnoli lub arborio500 g
szafran, zmielony i zalany odrobiną ciepłej wody1 łyżeczka
białe wino (typu pino grigio, czy sauvignon blanc)1 szklanka
woda1 L
parmigiano reggiano/grana padano100 g
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

KROK 1.

Rozpuść w dużym garnku masło, pokrój szalotkę w drobną kostkę i wrzuć ją na rozgrzany olej. Smaż przez chwilę na wolnym ogniu i posyp szczyptą soli. Wrzuć do garnka ryż i mieszaj obtaczając go masłem. Pamiętaj, by nie płukać wcześniej ryżu, by nie pozbawić go skrobi potrzebnej do sklejenia risotto. Następnie wlej do garnka szklankę białego wina. Nie dodawaj więcej, gdyż risotto będzie zbyt kwaśne. Gdy ryż wchłonie wino, zacznij dolewać wodę. Dodaj szafran i wymieszaj całość.

KROK 2.

Gdy ryż wypije wodę – dolewaj kolejne łyżki. Gdy wchłonie całość, dodaj masło, sporo soli i pieprzu. Wymieszaj całość i przełóż na talerze. Sparz jaja w gorącej wodzie i rozdziel żółtko od białka. Na każdej porcji risotto połóż żółtko, posyp startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.