Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Psychodeliczne pierniczki
30 minut / 10 minut
50 - 60 sztuk
Składniki
Przygotowanie
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy suche składniki, następnie wbijamy jajko i dodajemy płynne składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w mikserze na średnich obrotach. Powinno być zbite, ale miękkie. Można dodać więcej miodu lub mąki do uzyskania właściwej konsystencji.
Ciasto wyciągamy z miski oprószonymi mąką dłońmi, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość 2 – 3 mm. Wykrajamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ciastka około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC w trybie grzania dół i góra. Uważamy, by się nie spiekły! Wyjęte z piekarnika i wystudzone pierniczki szykujemy do dekorowania. Rozrabiamy cukier puder z sokiem z cytryny i dzielimy masę na trzy miseczki. Do każdej dodajemy barwnik. Ciastka dekorujemy pokrywając całość białym lukrem i następnie nakładamy mniejsze plamy z lukrem innego koloru. Z pomocą wykałaczki rysujemy „psychodeliczne” wzorki na ciastkach.