kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Perfekcyjne pączki

Najsłodszy dzień w roku wypada nie w Walentynki, nie w Dzień Dziecka, ale w Tłusty Czwartek! Tego dnia nawet w jadłospisie modela lub sportsmenki znajdzie się obowiązkowa pozycja – pączek. Wariacji jest wiele, niektórzy uważają, że najsmaczniejsze są posypane cukrem pudrem, inni będą walczyć o środek z różaną konfiturą, ale najsmaczniejsze są oczywiście te własnoręcznie wykonane!

Nie chcemy rozpoczynać wojen w stylu „co było pierwsze: jajo czy kura”, dlatego prezentujemy Was przepis na pączki idealne. Z porzeczkowym dżemem, skórką cytryny, smalcem i jajem. Pamiętajcie, tego dnia kalorie nie istnieją

Składniki

mąka pszenna250 g
cukier30 g
drożdże świeże12 g
puree ziemniaczane (z ugotowanych w osolonej wodzie i przepuszczonych przez praskę ziemniaków)100 g
mleko100 ml
masło roztopione i rozpuszczone40 g
żółtka2 sztuki
jaja Kotlina Natury1 sztuka
sok i skórka z ½ cytryny
laska wanilii/esencja waniliowa1 laska/2 łyżeczki
spirytus15 ml
dżem porzeczkowy do nadzienia220 g
cukier puder do posypania gotowych pączków2 łyżki
DO SMAŻENIA
olej rzepakowy i smalec w proporcji 3:2u nas: 600 g oleju i 400 g smalcu

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotowanie ciasta

Na średnim ogniu lekko podgrzewamy mleko, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 100 g mąki. Po wymieszaniu trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na 20 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

KROK 2.

Wyrośnięty zaczyn (jeśli nie „ruszył“, odstawiamy w cieplejsze miejsce na kolejnych 20 minut, a jeśli wciąż nic się nie dzieje, należy go wykonać ponownie), wyrabiamy z pozostałymi składnikami, poza masłem i dżemem, ok. 15 minut przy pomocy miksera. Pod koniec, cienkim strumieniem wlewamy masło, cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto będzie dość kleiste, o gładkiej strukturze. Posypujemy cienką warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

KROK 3.

Smarujemy dłonie cienką warstwą oleju, odrywamy kęsy ciasta wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, układamy na dłoni, nakładamy po środku łyżeczkę dżemu i zamykamy łącząc ze sobą końce ciasta, jak przy lepieniu pierogów. Delikatnie toczymy kulkę i układamy łączeniem do dołu na desce posypanej cienką warstwą mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby wyrosły o ok. 1/3.

KROK 4.

Smażenie

W międzyczasie rozgrzewamy w szerokim garnku olej i smalec. Pączki smażymy partiami, przykrywając garnek na pierwsze 3 minuty. Po tym czasie powinny się zarumienić z jednej strony, więc przekręcamy je na drugą stronę i dosmażamy do złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto nie jest w środku surowe. Usmażone pączki studzimy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.