kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Panjeon

Czy są wśród nas fani naleśników? Jeśli tak spróbujcie przepisu na ich koreańską alternatywę – panjeon. Choć nazwa brzmi bardzo orientalnie – praktycznie wszystkie składniki do ich wykonania znajdziecie w domu. Podstawą jest mąką pszenna, jajo, tapioka (bądź mąka ziemniaczana) oraz szczypior. Ostry dip przyrządzicie z sosem sojowym i papryką w proszku. W pół godziny na Waszych talerzach pojawi się egzotyczny obiad! Gotowi?
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

mąka pszenna1,5 szklanki
bardzo zimna woda1 szklanka
tapioka2 łyżki
sól morska1 łyżeczka
jaja Kotliny Natury3 sztuki
dymka (szczypiorek) pokrojona wzdłuż i na kawałki o długości 5 cm8 sztuk
olej roślinny
SOS
lekki sos sojowy¼ szklanki
ocet ryżowy1 łyżka
olej sezamowy2 łyżeczki
cukier biały1 łyżeczka
gochujang (lub pomieszanej papryki słodkiej i ostrej) 2 łyżeczki

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj ostry sos do maczania. Wymieszaj wszystkie składniki razem i odstaw do lodówki

KROK 2.

Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj jajka z 1 szklanką wody. Możesz wcześniej wrzucić do wody kostki lody, by ją schłodzić. Mąkę i sól wsyp do dużej miski i wymieszaj. Wlej do niej mieszaninę jajek i wody, wymieszaj delikatnie trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj dymkę i wymieszaj.

KROK 3.

Wlej olej na patelnię z nieprzywierającą powłoką, o szerokości ok. 20 cm. Na rozgrzany olej wlej część ciasta i równomiernie rozprowadź dymki. Gdy spód naleśników będzie złoty, odwróć placek. Smaż jeszcze przez chwilę, do momentu gdy dymka zacznie się zwęglać. Odsącz na papierowym ręczniku. Powtórz z pozostałym ciastem. Podawaj na ciepło z sosem do maczania.