kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Omlet z grzybami, koprem włoskim i jarmużem

Zima w mieście wszystkim nam się dłuży. Zmrok wciąż zapada za wcześnie, atrakcje ograniczają się do naszych czterech ścian, a repertuar sezonowych warzyw i owoców jest bardzo ograniczony. Czasem brakuje nam inspiracji, na ciekawe i smaczne danie, które odmieniłoby zimową aurę, a tym samym poprawiło nasze nastroje. Przepis, który widzicie, spełnia wszystkie te założenia. Do jego przygotowania potrzebne są tylko zdrowe i sezonowe składniki, ale gwarantujemy- smak się broni! Jest pysznie. Zaopatrzcie się w kasze manną, jarmuż, oliwki, grzyby (my mieliśmy shitake, ale sprawdzą się na przykład brunatne pieczarki), bulwę kopru włoskiego, cytrynę i do dzieła! Nie zrażajcie się liczbą kroków, każdy z nich jest prosty i szybki do wykonania. A sam przepis jest naszym wielkim odkryciem tego sezonu.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Omlet z grzybami, jarmużem i sałatką z kopru włoskiego z oliwkami

Składniki

Sos jogurtowy:
Jogurt płynny½ szklanki
sok z cytryny1 łyżka
oliwa z oliwek1 łyżka
miód1 łyżeczka
sól i świeżo zmielony pieprz
Sałatka z kopru włoskiego i oliwek:
koper włoski (cienko pokrojony)½ główki
oliwki rozdrobnione½ szklanki
sok z cytryny2 łyżeczki
miód1 łyżeczka
sól i świeżo zmielony pieprz
Omlet i dodatki:
mleko z nerkowców lub migdałowe¼ szklanki
¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki owsianej lub kukurydzianej¼ szklanki
jaja Kotliny Natury2 sztuki
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek3 łyżki
czosnek, cienko pokrojony2 ząbki
imbir starty, obrany½ łyżeczki
jarmuż lub boćwina bez łodyg, liście lekko poszarpać1 pęczek
starta skórka cytryny1 sztuka
grzyby shitake lub boczniaki1 tacka (200 gr)
sos sojowy tamari 1-2 łyżeczki
sezam do podania

Przygotowanie

KROK 1.

Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, oliwę i miód w małej misce. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 2.

Wrzuć koper włoski, oliwki, oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód do średniej miski. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 3.

W średniej misce wymieszaj mleko z nerkowców (lub mleko migdałowe) z mąką z ciecierzycy (zamiennik mąka owsiana lub kukurydziana). Poczekaj, aż zgęstnieje około 12-15 minut. Wbij
2 jajka Kotliny Natury i dopraw solą i pieprzem oraz wybraną mieszanką przypraw, na przykład można użyć kuminu lub Zatar’u.

KROK 4.

W międzyczasie, na średnim ogniu podgrzej 1 łyżkę oleju w średniej wielkości, najlepiej żeliwnej patelni. Gotuj czosnek, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru, około 3 minut. Dodaj imbir i gotuj mieszając, aż stanie się aromatyczny, około 30 sekund. Stopniowo dodaj do patelni liście jarmużu. Gotuj, podrzucając od czasu do czasu, aż staną się chrupiące, około 5 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Przełóż na talerz.

KROK 5.

Wytrzyj patelnię i rozgrzej 1 łyżkę oleju. Grzyby podsmaż na patelni aż lekko zarumienią się z obu stron, około 5 minuty. Następnie dopraw sosem tamari do smaku. Przełóż na osobny talerz.

KROK 6.

Wytrzyj patelnię i podgrzej na średnim ogniu pozostałą łyżkę oleju. Wlej ciasto na omlet i smaż około 3 minut aż spód będzie złotobrązowy. Odwróć omlet i smaż do uzyskania jasnozłotego koloru (brzegi będą się lekko zawijać), około 3 minuty.

KROK 7.

Omlet możesz podać na patelni lub na dużym talerzu. Na wierzchu ułóż przygotowany jarmuż, grzyby, sałatkę z kopru włoskiego i oliwek oraz polej sosem jogurtowym. Na koniec posyp prażonym sezamem. Smacznego!