Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Omlet z grzybami, koprem włoskim i jarmużem
40 minut
2 osoby
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, oliwę i miód w małej misce. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć koper włoski, oliwki, oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód do średniej miski. Dopraw solą i pieprzem.
W średniej misce wymieszaj mleko z nerkowców (lub mleko migdałowe) z mąką z ciecierzycy (zamiennik mąka owsiana lub kukurydziana). Poczekaj, aż zgęstnieje około 12-15 minut. Wbij
2 jajka Kotliny Natury i dopraw solą i pieprzem oraz wybraną mieszanką przypraw, na przykład można użyć kuminu lub Zatar’u.
W międzyczasie, na średnim ogniu podgrzej 1 łyżkę oleju w średniej wielkości, najlepiej żeliwnej patelni. Gotuj czosnek, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru, około 3 minut. Dodaj imbir i gotuj mieszając, aż stanie się aromatyczny, około 30 sekund. Stopniowo dodaj do patelni liście jarmużu. Gotuj, podrzucając od czasu do czasu, aż staną się chrupiące, około 5 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Przełóż na talerz.
Wytrzyj patelnię i rozgrzej 1 łyżkę oleju. Grzyby podsmaż na patelni aż lekko zarumienią się z obu stron, około 5 minuty. Następnie dopraw sosem tamari do smaku. Przełóż na osobny talerz.
Wytrzyj patelnię i podgrzej na średnim ogniu pozostałą łyżkę oleju. Wlej ciasto na omlet i smaż około 3 minut aż spód będzie złotobrązowy. Odwróć omlet i smaż do uzyskania jasnozłotego koloru (brzegi będą się lekko zawijać), około 3 minuty.
Omlet możesz podać na patelni lub na dużym talerzu. Na wierzchu ułóż przygotowany jarmuż, grzyby, sałatkę z kopru włoskiego i oliwek oraz polej sosem jogurtowym. Na koniec posyp prażonym sezamem. Smacznego!