kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Okonomiyaki, japońska pizza

Znane przez wszystkich i bardzo lubiane danie, tym razem w nieoczywistej odsłonie, czyli pizza po japońsku. Okonomiyaki, to placek, który w odróżnieniu od klasycznej pizzy, bazuje na jajach i kapuście pekińskiej. Do placka możemy dodać właściwie wszystko, co mamy pod ręką. W naszym przepisie postawiliśmy na krewetki, pasują idealnie. Istotnym składnikiem dania są także suszone płatki tuńczyka- bonito, wykorzystywane jako dekoracyjna posypka. Pod wpływem ciepła placka delikatnie poruszają się, zachwycając nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Ta oryginalna „pizza” wywodzi się z regionu Kansai i okolic Hiroszimy, jednak swoich miłośników ma na całym świecie. Ciekawe czy staniesz się jednym z nich. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4-8 osób
Okonomiyaki, czyli placek z krewetkami polany japońskim majonezem i sosem okonomiyaki oraz posypany płatkami bonito.

Składniki

Jaja Kotliny Natury1 sztuka
Mąka pszenna120 g
Bulion rybny Dashi250 ml
Ziemniak, surowy, obrany i starty4 łyżki
Sól1/4 łyżeczki
Sos sojowy1/4 łyżeczki
Kapusta pekińska350 gram
Cebula dymka1 pęczek
Imbir marynowany różowy4 łyżki
Krewetki królewskie gotowane250 gram
Olej słonecznikowy2 łyżki

Do podania

majonez japoński
Okonomiyaki sos
płatki bonito
suszone algi

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
W dużej misce wymieszaj mąkę i Dashi (bulion rybny), aż masa będzie gładka. Następnie wbij do niej jajo i wmieszaj startego na małych oczkach tarki ziemniaka. Dopraw solą i sosem sojowym.

KROK 2.

Krok 2.
Do ciasta dodaj posiekaną kapustę oraz dymkę i imbir, wymieszaj. Dodaj rozmrożone, osuszone krewetki i ponownie wymieszaj całość.

KROK 3.

Krok 3.
Rozgrzej połowę oleju na patelni o średnicy ok. 25 cm i wlej na nią połowę ciasta. Smaż na średnim ogniu, aż spód stanie się złotobrązowy, około 6 minut. Przerzuć, na drugą stronę i smaż kolejne 6 minut. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.

KROK 4.

Krok 4.
Przełóż placek z patelni na talerz. Polej Okonomiyaki sosem i majonezem. Następnie posyp płatkami bonito i algami. Podawaj na gorąco.