Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
CZAS PRZYGOTOWANIA
25-35 minut, mrożenie 4-6 godzin
ILOŚĆ PORCJI
1,5 litra
Naturalne lody waniliowe
Kto z nas nie wspomina smaków dzieciństwa, takich jak lody waniliowe? Na szczęście łatwo możemy odtworzyć ten smak, wykorzystując do tego tylko kilka zdrowych i naturalnych składników.
Przygotowanie prawdziwych domowych lodów waniliowych jest prostsze, niż to się wydaje. Do dzieła!
Przygotowanie prawdziwych domowych lodów waniliowych jest prostsze, niż to się wydaje. Do dzieła!
25-35 minut, mrożenie 4-6 godzin
1,5 litra
Składniki
żółtka jaj Kotlina Natury (mocno schłodzone)6 sztuk
białka jaj Kotlina Natury (mocno schłodzone)3 sztuki
drobny cukier3 x 50 g
ziarenka wanilii z 1 laski
śmietana kremówka – schłodzonej, do ubicia400 ml
Przygotowanie
KROK 1.
Do jednej miski włożyć wszystkie żółtka, ziarenka wanilii i ubijać długo na średnich obrotach, aż masa zrobi się prawie biała i puszysta.
KROK 2.
W drugiej misce osobno ubić na sztywno białka, na sam koniec dodając cukier.
KROK 3.
Gdy obie masy będą gotowe, do miski z masą z żółtek dodawać stopniowo po jednej łyżce ubitych białek na przemian z ubitą śmietanką kremówką. Delikatnie mieszać trzepaczką.
KROK 4.
Wymieszaną masę mrozić przez ok. 4-6 godzin.
KROK 5.
Podawać z owocami, waflami lub ulubionymi łakociami.