Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Naturalne lody waniliowe
Kto z nas nie wspomina smaków dzieciństwa, takich jak lody waniliowe? Na szczęście łatwo możemy odtworzyć ten smak, wykorzystując do tego tylko kilka zdrowych i naturalnych składników.
Przygotowanie prawdziwych domowych lodów waniliowych jest prostsze, niż to się wydaje. Do dzieła!
Przygotowanie prawdziwych domowych lodów waniliowych jest prostsze, niż to się wydaje. Do dzieła!
CZAS PRZYGOTOWANIA
25-35 minut, mrożenie 4-6 godzin
25-35 minut, mrożenie 4-6 godzin
ILOŚĆ PORCJI
1,5 litra
1,5 litra
Składniki
żółtka jaj Kotlina Natury (mocno schłodzone)6 sztuk
białka jaj Kotlina Natury (mocno schłodzone)3 sztuki
drobny cukier3 x 50 g
ziarenka wanilii z 1 laski
śmietana kremówka – schłodzonej, do ubicia400 ml
Przygotowanie
KROK 1.
Do jednej miski włożyć wszystkie żółtka, ziarenka wanilii i ubijać długo na średnich obrotach, aż masa zrobi się prawie biała i puszysta.
KROK 2.
W drugiej misce osobno ubić na sztywno białka, na sam koniec dodając cukier.
KROK 3.
Gdy obie masy będą gotowe, do miski z masą z żółtek dodawać stopniowo po jednej łyżce ubitych białek na przemian z ubitą śmietanką kremówką. Delikatnie mieszać trzepaczką.
KROK 4.
Wymieszaną masę mrozić przez ok. 4-6 godzin.
KROK 5.
Podawać z owocami, waflami lub ulubionymi łakociami.