kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Naturalne lody waniliowe

Kto z nas nie wspomina smaków dzieciństwa, takich jak lody waniliowe? Na szczęście łatwo możemy odtworzyć ten smak, wykorzystując do tego tylko kilka zdrowych i naturalnych składników.

Przygotowanie prawdziwych domowych lodów waniliowych jest prostsze, niż to się wydaje. Do dzieła!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25-35 minut, mrożenie 4-6 godzin
ikonaILOŚĆ PORCJI
1,5 litra

Składniki

żółtka jaj Kotlina Natury (mocno schłodzone)6 sztuk
białka jaj Kotlina Natury (mocno schłodzone)3 sztuki
drobny cukier3 x 50 g
ziarenka wanilii z 1 laski
śmietana kremówka – schłodzonej, do ubicia400 ml

Przygotowanie

KROK 1.

Do jednej miski włożyć wszystkie żółtka, ziarenka wanilii i ubijać długo na średnich obrotach, aż masa zrobi się prawie biała i puszysta.

KROK 2.

W drugiej misce osobno ubić na sztywno białka, na sam koniec dodając cukier.

KROK 3.

Gdy obie masy będą gotowe, do miski z masą z żółtek dodawać stopniowo po jednej łyżce ubitych białek na przemian z ubitą śmietanką kremówką. Delikatnie mieszać trzepaczką.

KROK 4.

Wymieszaną masę mrozić przez ok. 4-6 godzin.

KROK 5.

Podawać z owocami, waflami lub ulubionymi łakociami.