Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Migas, jajecznica po hiszpańsku
20 minut
3 osoby
Składniki
Przygotowanie
Tortillę pokrój w paski o grubości 1,5 cm, a cebulę i paprykę w kostkę. Czosnek wyciśnij praską. Ser zetrzyj na tarce.
Rozgrzej olej na patelni na średnio-wysokim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj paski tortilli i smaż do uzyskania chrupiącej skórki, mieszając regularnie, około 5 minut. Przełóż chrupiące paski tortilli na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i paprykę. Smaż, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
Zmniejsz ogień do średniego. Roztrzep w miseczce jaja z chili w płatkach i solą. Jeśli to konieczne, dodaj nieco więcej oleju, aby jajka nie przywarły do patelni. Gdy dodatkowa odrobina oleju się rozgrzeje, wlej jajka na patelnię. Często mieszaj, gdy jaja będą w połowie usmażone, dodaj kolendrę, starty ser i paski tortilli. Smaż do momentu, aż jajka będą w pełni ścięte (ale nie suche), a następnie zdejmij patelnię z ognia.
Udekoruj pokrojonym w kostkę pomidorem, dodatkową kolendrą, kawałkami awokado.