kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Migas, jajecznica po hiszpańsku

Dziś ruszamy w kierunku Hiszpanii, a na śniadanie serwujemy Migas. Bezpośrednio przetłumaczone z języka hiszpańskiego słowo "migas" oznacza "okruchy". Mówiąc najprościej, migas to proste hiszpańskie danie jajeczne, które składa się z pasków tortilli kukurydzianej (nie chipsów tortilla) smażonych na patelni do momentu, aż będą lekko chrupiące, a następnie zalewanych roztrzepanymi jajami i przyprawami. Jest barwne i pełne smaków, a najważniejsze, że można je bardzo łatwo przygotować. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3 osoby
Migas, czyli jajecznica po hiszpańsku- z kukurydzianą tortillą, awokado, papryką i kolendrą.

Składniki

Tortilla kukurydziana2 sztuki
Olej słonecznikowy2 łyżki
Cebula1 mała sztuka
Zielona papryka1 sztuka
Czosnek2 ząbki
Jaja Kotliny Natury6 sztuk
Ser mimolette lub cheddar1 filiżanka
Chilli w płatkach3/4 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
do posypania: pół awokado, pomidor, kolendra

Przygotowanie

KROK 1.

Tortillę pokrój w paski o grubości 1,5 cm, a cebulę i paprykę w kostkę. Czosnek wyciśnij praską. Ser zetrzyj na tarce.

KROK 2.

Rozgrzej olej na patelni na średnio-wysokim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj paski tortilli i smaż do uzyskania chrupiącej skórki, mieszając regularnie, około 5 minut. Przełóż chrupiące paski tortilli na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

KROK 3.

Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i paprykę. Smaż, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.

KROK 4.

Zmniejsz ogień do średniego. Roztrzep w miseczce jaja z chili w płatkach i solą. Jeśli to konieczne, dodaj nieco więcej oleju, aby jajka nie przywarły do patelni. Gdy dodatkowa odrobina oleju się rozgrzeje, wlej jajka na patelnię. Często mieszaj, gdy jaja będą w połowie usmażone, dodaj kolendrę, starty ser i paski tortilli. Smaż do momentu, aż jajka będą w pełni ścięte (ale nie suche), a następnie zdejmij patelnię z ognia.

KROK 5.

Udekoruj pokrojonym w kostkę pomidorem, dodatkową kolendrą, kawałkami awokado.