Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Maślana fasola ze szparagami
Szparagi z wody, a do tego maślana fasola i jaja Kotliny Natury z dżemowym żółtkiem. Chyba nie ma bardziej delikatnego, a zarazem pysznego przepisu na to sezonowe warzywo. Smacznego!
25 minut
2 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek, ciągle mieszaj. Po 1 minucie, gdy czosnek będzie pachniał, dodaj tymianek i szafran, wymieszaj, a następnie dodaj odsączoną fasolę, bulion i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Po 5 do 10 minutach, gdy bulion zmniejszy objętość o połowę, wmieszaj starty parmezan i wyłącz kuchenkę.
W międzyczasie ugotuj al dente szparagi, 3-4 minuty. Pamiętaj, żeby dobrze posolić wodę i odłamać zdrewniałe końce szparagów. Jednocześnie w średnim garnku przez 7 minut gotuj jaja, a następnie przenieś je do miski w zimną wodą i lodem. Obierz je i przekrój na pół. Żółtka powinno mieć dżemową konsystencję.
Nałóż fasolę do dwóch misek, na wierzchu połóż szparagi, połówki jaj, a następnie posyp całość listkami tymianku, odrobiną chili, skórką z cytryny i dopraw do smaku. Danie możesz polać odrobiną oliwy, smacznego!