kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Maślana fasola ze szparagami

Królują w warzywniakach i na lokalnych targowiskach. Trudno przejść obok nich obojętnie. Szparagi, sezon na nie trwa tak krótko, że trzeba się nimi najeść na zapas! Zwłaszcza że są bogate w błonnik, kwas foliowy, a co najważniejsze, mają niewiele kalorii. I choć można je podawać na wiele sposobów, przygotowaliśmy dla Was oryginalny pomysł, który z pewnością urozmaici szparagową dietę.
Szparagi z wody, a do tego maślana fasola i jaja Kotliny Natury z dżemowym żółtkiem. Chyba nie ma bardziej delikatnego, a zarazem pysznego przepisu na to sezonowe warzywo. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Maślana fasola Jaś ze szparagami i gotowanym 7 minut jajem, z tymiankiem i cytryną.

Składniki

Fasola Jaś (moczona w posolonej wodzie całą noc i ugotowana do miękkości)570 g
Oliwa z oliwek2 łyżki
Masło20 g
Czosnek8 ząbków
Świeży tymianek8-10 łodyg
Szafran½ łyżeczki
Bulion warzywny240 ml
Cytryna (sok oraz starta skórka)1 sztuka
Szparagi zielone1 pęczek
Parmezan, starty10 g
Jaja Kotliny Natury2-3 jaja

Do podania

Sól
Pieprz
Chili w płatkach
Oliwa z oliwek
Listki tymianku

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek, ciągle mieszaj. Po 1 minucie, gdy czosnek będzie pachniał, dodaj tymianek i szafran, wymieszaj, a następnie dodaj odsączoną fasolę, bulion i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Po 5 do 10 minutach, gdy bulion zmniejszy objętość o połowę, wmieszaj starty parmezan i wyłącz kuchenkę.

KROK 2.

W międzyczasie ugotuj al dente szparagi, 3-4 minuty. Pamiętaj, żeby dobrze posolić wodę i odłamać zdrewniałe końce szparagów. Jednocześnie w średnim garnku przez 7 minut gotuj jaja, a następnie przenieś je do miski w zimną wodą i lodem. Obierz je i przekrój na pół. Żółtka powinno mieć dżemową konsystencję.

KROK 3.

Nałóż fasolę do dwóch misek, na wierzchu połóż szparagi, połówki jaj, a następnie posyp całość listkami tymianku, odrobiną chili, skórką z cytryny i dopraw do smaku. Danie możesz polać odrobiną oliwy, smacznego!