Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Malinowy clafoutis z pomarańczą i wanilią
Clafoutis to francuski deser, wywodzący się ze środkowej Francji. To doskonała propozycja na słodką przekąskę z wykorzystaniem sezonowych owoców. W klasycznej wersji clafoutis dodawane są czereśnie, ale czasem można łamać kulinarne zasady dla dobra nowych, wybornych smaków. Dlatego polecamy doskonały malinowy clafoutis z pomarańczą i wanilią!
CZAS PRZYGOTOWANIA
60 minut
60 minut
ILOŚĆ PORCJI
4
4
Składniki
jaja Kotlina Natury3 sztuki
mleko1 szklanka
syrop klonowy½ szklanki
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
starta skórka z jednej pomarańczy
mąka orkiszowa½ szklanki
roztopione masło3 łyżki
świeże maliny2 szklanki
Do podania
Bita śmietana, jogurt naturalny lub lody
Przygotowanie
KROK 1.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
KROK 2.
W misce wymieszać razem jaja, mleko, syrop klonowy, wanilię, skórkę z pomarańczy i 2 łyżki roztopionego masła. Gdy składniki będą wymieszane, dodawać delikatnie mąkę i mieszać aż masa będzie jednolita. Masa musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
KROK 3.
Przelać masę do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i porozkładać maliny.
KROK 4.
Piec przez 40-45 minut, aż clafoutis zrobi się złociste i puszyste. Najlepiej smakuje podawane na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem.