Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Makaron soba z jajkiem, fasolką szparagową, pieczonym jarmużem i sosem na bazie pasty sezamowej
Składniki
jajko Kotlina Natury1 sztuka
suchy makaron soba50 g
fasolka szparagowagarść
ulubione kiełkigarść
jarmuż (najlepiej odmiany włoskiej, ale może być też karbowany rabe)5 małych lub 1 duży liść
oliwa2 – 3 łyżki
orzechy laskowe uprażonegarść
prażony sezam1 łyżka
kolendramała garść
natka pietruszkimała garść
SOS
pasta sezamowa tahini1 – 2 łyżki
oliwa3 – 4 łyżki
sos sojowy2 – 3 łyżeczki
miód1 – 2 łyżeczki
olej z prażoneo sezamu1 łyżka
płatki chillii lub świeżo mielony pieprzszczypta
sok i skórka z limonki do smaku
Przygotowanie
KROK 1.
Ugotuj jajo na twardo oraz makaron soba zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Fasolkę szparagową wrzuć do wrzątku i gotuj maksymalnie 5 minut.
KROK 2.
Jarmuż dokładnie wymieszaj z oliwą, ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (liście nie mogą na siebie nachodzić). Piecz przez 3-5 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do uzyskania chrupkości.
KROK 3.
Ugotowany makaron, jajo i upieczony jarmuż przełóż do lunchboxa. Dodaj kiełki i posyp prażonym sezamem i orzechami. Dodaj kolendrę i pietruszkę.
KROK 4.
Przygotuj sos mieszając ze sobą dokładnie składniki. Sos podawaj obok.