kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Letnia sałatka z jajem

Gdy upał daje nam się we znaki, chowamy się do chłodnego domu, a apetyt mamy jedynie na lekkie, warzywne przepisy. Zmęczenie odbiera nam zapał do gotowania dwudaniowego obiadu, ale w końcu potrzebujemy dawki energii na letnie przygody. Wtedy sięgamy po przepisy, które są pożywne, a zarazem lekkie. Letnia sałatka, w której łączymy kaszę bulgur i jaja Kotliny Natury z młodymi warzywami każdemu sprawi dużo przyjemności, zwłaszcza gdy letnie temperatury szybują w górę.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25 min
ikonaILOŚĆ PORCJI
2-3 osoby
Sałatka z młodą cukinią, zieloną fasolką, kaszą bulgur i jajem gotowanym

Składniki

Kasza bulgur1/4 filiżanki
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Zielona fasolka szparagowa300 g
Filety anchois, grubo posiekane3 sztuki
Czosnek, grubo posiekany2 ząbki
Ocet winny1 łyżka
Musztarda dijon1 łyżeczka
Skórka z cytryny, drobno strata1 łyżeczka
Mielony pieprz1 łyżeczka
Młoda cukinia, plasterki1 sztuka
Ogórek zielony1 sztuka
Pietruszka, listki1 pęczek
sól i pieprz do smaku
do posypania: drobno starty parmezan

Przygotowanie

KROK 1.

Ugotuj bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.

KROK 2.

W międzyczasie gotuj jaja w rondlu z wrzącą wodą przez 7 minut (żółtka nie powinny być w pełni ścięte). Odcedź jaja i schłodź do zimna lodowatą wodą. Następnie, obierz i grubo posiekaj jajka. Przenieś jaja na talerz.

KROK 3.

Ponownie zagotuj wodę w rondlu i dodaj sporą garść soli. Gotuj fasolkę szparagową do czasu, aż będzie chrupiąca, około 2-3 minut. Odcedź i przenieś do miski z wodą i lodem. Schłodź fasolkę do momentu, aż będzie zimna; odsącz i osusz.

KROK 4.

Używając szerokiego noża, rozgnieć anchois i czosnek, aby powstała pasta. Przenieś do dużej miski i wymieszaj z octem, musztardą, skórką z cytryny i pieprzem; dopraw solą. Dodaj bulgur, fasolkę, pietruszkę oraz pokrojoną w krążki cukinię i ogórka i wymieszaj, aż warzywa będą równomiernie pokryte sosem. Podawać z jajkami i parmezanem.