Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami.
Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was
w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Owsianki nikomu nie trzeba przedstawiać. To idealny posiłek na początek dnia. Znamy ją w wielu wariantach słodkich i słonych oraz z rozmaitymi dodatkami. Każdego dnia może smakować inaczej. Jest sycąca, zdrowa, a do tego pożywna.
Ta propozycja jest natomiast wyjątkowa, do owsianki dodajemy białko jaja, dzięki temu jej konsystencja staje się ultra kremowa, a śniadanie jest bardziej odżywcze. Dodatki mogą być dowolne, choć najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe. Ta poranna bomba witamin to opcja dla wszystkich, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo. A tych, którzy mają obawy, przed dodaniem białka do owsianki zapewniamy, że smak jaja jest ledwo wyczuwalny. Smacznego!
CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minut
ILOŚĆ PORCJI 2 osoby
Składniki
Płatki owsiane1/2 filiżanki
Woda1 filiżanka
Jaja Kotliny Natury2 białka
Brązowy cukier1 łyżka
Cynamon1/2 łyżeczki
Sól¼ łyżeczki
Do podania
Owoce sezonowe i opcjonalnie 2 łyżki masła orzechowego do podania
Przygotowanie
KROK 1.
Umieść płatki owsiane w blenderze i zmiksuj na gruboziarnisty proszek- około 10 sekund.
KROK 2.
Następnie wsyp płatki owsiane do garnuszka. Dodaj wodę i równomiernie mieszając, podgrzewaj na kuchence przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż płatki owsiane wchłoną wodę.
KROK 3.
Dodaj białka do garnka, gdy płatki owsiane są jeszcze gorące i mieszaj do połączenia. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać kremową konsystencję. Następnie dodaj brązowy cukier, cynamon i sól.
KROK 4.
Podawaj na ciepło, z ulubionymi dodatkami (np. borówkami, truskawkami, bananem lub masłem orzechowym).