Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Kremowa owsianka
Owsianki nikomu nie trzeba przedstawiać. To idealny posiłek na początek dnia. Znamy ją w wielu wariantach słodkich i słonych oraz z rozmaitymi dodatkami. Każdego dnia może smakować inaczej. Jest sycąca, zdrowa, a do tego pożywna.
Ta propozycja jest natomiast wyjątkowa, do owsianki dodajemy białko jaja, dzięki temu jej konsystencja staje się ultra kremowa, a śniadanie jest bardziej odżywcze. Dodatki mogą być dowolne, choć najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe. Ta poranna bomba witamin to opcja dla wszystkich, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo. A tych, którzy mają obawy, przed dodaniem białka do owsianki zapewniamy, że smak jaja jest ledwo wyczuwalny. Smacznego!
Ta propozycja jest natomiast wyjątkowa, do owsianki dodajemy białko jaja, dzięki temu jej konsystencja staje się ultra kremowa, a śniadanie jest bardziej odżywcze. Dodatki mogą być dowolne, choć najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe. Ta poranna bomba witamin to opcja dla wszystkich, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo. A tych, którzy mają obawy, przed dodaniem białka do owsianki zapewniamy, że smak jaja jest ledwo wyczuwalny. Smacznego!
CZAS PRZYGOTOWANIA
10 minut
10 minut
ILOŚĆ PORCJI
2 osoby
2 osoby
Składniki
Płatki owsiane1/2 filiżanki
Woda1 filiżanka
Jaja Kotliny Natury2 białka
Brązowy cukier1 łyżka
Cynamon1/2 łyżeczki
Sól¼ łyżeczki
Do podania
Owoce sezonowe i opcjonalnie 2 łyżki masła orzechowego do podania
Przygotowanie
KROK 1.
Umieść płatki owsiane w blenderze i zmiksuj na gruboziarnisty proszek- około 10 sekund.
KROK 2.
Następnie wsyp płatki owsiane do garnuszka. Dodaj wodę i równomiernie mieszając, podgrzewaj na kuchence przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż płatki owsiane wchłoną wodę.
KROK 3.
Dodaj białka do garnka, gdy płatki owsiane są jeszcze gorące i mieszaj do połączenia. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać kremową konsystencję. Następnie dodaj brązowy cukier, cynamon i sól.
KROK 4.
Podawaj na ciepło, z ulubionymi dodatkami (np. borówkami, truskawkami, bananem lub masłem orzechowym).