Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Karmelizowana kapusta z jajem
Ilość składników jest tu bardzo ograniczona, ale bogactwo smaków gwarantowane. Wystarczy główka włoskiej kapusty, przecier pomidorowy, czosnek, kilka aromatycznych przypraw, jaja Kotliny Natury oraz jogurt grecki i świeży koperek lub kolendra do udekorowania dania.
Pamiętajcie, że kapusta podnosi odporność, korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie, a nawet potrafi wyleczyć kaca, dlatego warto z nią eksperymentować w kuchni.
50 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
W małej misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, czosnek, kolendrę, kmin rzymski i płatki czerwonej papryki.
Przekrój kapustę na pół. Pokrój każdą połówkę na 4-5 części.
Rozgrzej ¼ oliwy na dużej patelni lub rondlu, na średnim ogniu. Smaż kapustę partiami, obracając od czasu do czasu, do lekkiego zwęglenia, około 4 minut z każdej strony. Dopraw ją solą. Przełóż kapustę na talerz.
Wlej resztę oliwy na patelnię. Dodaj przyprawioną pastę pomidorową i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż pasta pomidorowa lekko ściemnieje, 3-4 minuty. Wlej na patelnię tyle wody, by sięgała do połowy wysokości patelni, dopraw solą i doprowadź sos do wrzenia. Umieść kawałki kapusty z powrotem na patelni (powinny się skurczyć podczas gotowania). Przykryj patelnię pokrywką i smaż, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie, a płyn w większości odparuje, 40-50 minut.
W międzyczasie ugotuj 4 jaja w koszulce. Wbij jajo do małej miseczki. W garnku zagotuj litr wody. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, by woda delikatnie bulgotała. Dodaj 1 łyżkę octu. Następnie zamieszaj ją w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając,
w środek wiru wlej jajo z miseczki i gotuj 3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na bok.
Posyp kapustę koperkiem i kolendrą. Podawaj z jogurtem oraz jajem w koszulce.