kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Karmelizowana kapusta z jajem

Początek sezonu na kapustę to idealny moment, by spróbować jej w nowym wydaniu. Tym razem podpowiemy Wam jak w prosty sposób przygotować karmelizowaną kapustę z jajem w koszulce. To przepis, do którego będziecie chcieli wracać, dlatego czym prędzej warto go spróbować.
Ilość składników jest tu bardzo ograniczona, ale bogactwo smaków gwarantowane. Wystarczy główka włoskiej kapusty, przecier pomidorowy, czosnek, kilka aromatycznych przypraw, jaja Kotliny Natury oraz jogurt grecki i świeży koperek lub kolendra do udekorowania dania.
Pamiętajcie, że kapusta podnosi odporność, korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie, a nawet potrafi wyleczyć kaca, dlatego warto z nią eksperymentować w kuchni.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
50 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Karmelizowana kapusta, w aromatycznym sosie pomidorowym, z jajem w koszulce, jogurtem greckim i świeżymi ziołami.

Składniki

Koncentrat pomidorowy200 g
Czosnek, drobno posiekany3 ząbki
Kolendra, mielona2 łyżeczki
Kmin rzymski, mielony1,5 łyżeczki
Chili w płatkach1 łyżeczka
Kapusta włoska, średnia1 sztuka
Oliwa z oliwek100 ml
Jaja Kotliny Natury4 jaja
Sól i pieprz do smaku

Do podania

jogurt grecki
koperek
świeża kolendra

Przygotowanie

KROK 1.

W małej misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, czosnek, kolendrę, kmin rzymski i płatki czerwonej papryki.

KROK 2.

Przekrój kapustę na pół. Pokrój każdą połówkę na 4-5 części.

KROK 3.

Rozgrzej ¼ oliwy na dużej patelni lub rondlu, na średnim ogniu. Smaż kapustę partiami, obracając od czasu do czasu, do lekkiego zwęglenia, około 4 minut z każdej strony. Dopraw ją solą. Przełóż kapustę na talerz.

KROK 4.

Wlej resztę oliwy na patelnię. Dodaj przyprawioną pastę pomidorową i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż pasta pomidorowa lekko ściemnieje, 3-4 minuty. Wlej na patelnię tyle wody, by sięgała do połowy wysokości patelni, dopraw solą i doprowadź sos do wrzenia. Umieść kawałki kapusty z powrotem na patelni (powinny się skurczyć podczas gotowania). Przykryj patelnię pokrywką i smaż, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie, a płyn w większości odparuje, 40-50 minut.

KROK 5.

W międzyczasie ugotuj 4 jaja w koszulce. Wbij jajo do małej miseczki. W garnku zagotuj litr wody. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, by woda delikatnie bulgotała. Dodaj 1 łyżkę octu. Następnie zamieszaj ją w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając,
w środek wiru wlej jajo z miseczki i gotuj 3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na bok.

KROK 6.

Posyp kapustę koperkiem i kolendrą. Podawaj z jogurtem oraz jajem w koszulce.