kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jamajskie ciasto

Święta z jajem to nie tylko Wielkanoc. Na całym świecie jajo jest cichym bohaterem również wigilijnych stołów. Na dowód zapraszamy do wypróbowania przepisu na jamajskie rumowe ciasto bożonarodzeniowe. Warto zapoznać się ze sposobem przygotowania tej oraz innych świątecznych potraw z naszej strony. Już niedługo będziecie mogli zabłysnąć swoją wiedzą, startując w konkursie na facebookowym profilu Kotliny Natury.

Składniki

jaja Kotlina Natury4 sztuki
mąka 330 g
masło w temp. pokojowej225 g
ciemny brązowy cukier300 g
melasa85 g
rodzynki40 g
suszona żurawina40 g
suszone śliwki80 g
ciemny rum230 ml
skórka z 1 limonki i 1 pomarańczy
cynamon1 ½ łyżeczki
gałka muszkatołowa½ łyżeczki
mielone goździki½ łyżeczki
sól2/3 łyżeczki
proszek do pieczenia1 ½ łyżeczki
laska wanilii/pasta waniliowa1 sztuka/2 łyżeczki
KREM
śmietanka 36%300 g
biała czekolada 100 g

Do podania

pestki z ¼ granatu
orzechy pekangarść
syrop klonowy3 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Zagotowujemy 180 ml rumu i zalewamy wszystkie suszone owoce (śliwki warto posiekać). Odstawiamy pod przykryciem na noc, aby bakalie się zmacerowały. Następnego dnia miksujemy wszystko dosłownie przez kilka sekund, do otrzymania nieregularnej papki, składającej się z różnej wielkości składników.

KROK 2.

Dzień wcześniej warto także przygotować krem

Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do granicy wrzenia. Kiedy na powierzchni płynu zacznie zbierać się pianka, niezwłocznie ściągamy z palnika i wsypujemy kawałki połamanej białej czekolady. Po 5 minutach mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady w śmietance. Przelewamy przez gęste sitko do zamykanego pojemniczka i wstawiamy na noc do lodówki.

KROK 3.

Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z brązowym cukrem przy pomocy miksera przez ok. 10 minut. Dodajemy po kolei jajka, za każdym razem miksując do całkowitego połączenia. Wyłączamy mikser i wlewamy melasę. Dodajemy przyprawy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórki otarte z cytrusów oraz lekko zmiksowane bakalie. Miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę. Ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy masę do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach około 60–75 minut. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być czysty. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kwadrans. Następnie przy pomocy pędzelka nasączamy je pozostałym rumem. Studzimy.

KROK 4.

Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy mikserem na puszysty krem. Nakładamy go na wystudzone ciasto, dekorujemy orzechami pekan, pestkami granatu i polewamy syropem klonowym.