Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jamajskie ciasto
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Zagotowujemy 180 ml rumu i zalewamy wszystkie suszone owoce (śliwki warto posiekać). Odstawiamy pod przykryciem na noc, aby bakalie się zmacerowały. Następnego dnia miksujemy wszystko dosłownie przez kilka sekund, do otrzymania nieregularnej papki, składającej się z różnej wielkości składników.
Dzień wcześniej warto także przygotować krem
Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do granicy wrzenia. Kiedy na powierzchni płynu zacznie zbierać się pianka, niezwłocznie ściągamy z palnika i wsypujemy kawałki połamanej białej czekolady. Po 5 minutach mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady w śmietance. Przelewamy przez gęste sitko do zamykanego pojemniczka i wstawiamy na noc do lodówki.
Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z brązowym cukrem przy pomocy miksera przez ok. 10 minut. Dodajemy po kolei jajka, za każdym razem miksując do całkowitego połączenia. Wyłączamy mikser i wlewamy melasę. Dodajemy przyprawy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórki otarte z cytrusów oraz lekko zmiksowane bakalie. Miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę. Ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy masę do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach około 60–75 minut. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być czysty. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kwadrans. Następnie przy pomocy pędzelka nasączamy je pozostałym rumem. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy mikserem na puszysty krem. Nakładamy go na wystudzone ciasto, dekorujemy orzechami pekan, pestkami granatu i polewamy syropem klonowym.