Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jajko poche z warzywami zapiekanymi w stylu hasselback
Składniki
Przygotowanie
Dynia
Dynię obieramy. Jeśli mamy swoje warzywa korzeniowe, nie musimy ich obierać, w przeciwnym wypadku jest to bardzo wskazane. Wszystkie warzywa układamy pomiędzy dwiema pałeczkami lub drewnianymi łyżkami i nacinamy co 5 mm, nie przecinając do końca. Układamy w blaszce do pieczenia nacięciem do góry.
Przyprawy
W moździerzu ucieramy listki rozmarynu z 2 łyżeczkami soli i zalewamy 8 łyżkami oliwy, jeszcze chwilę ucierając. Tak przygotowaną papką oblewamy warzywa ułożone w blaszce, dokładamy zmiażdżone 4 ząbki czosnku. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, do miękkości. W połowie pieczenia pozbywamy się folii i podlewamy warzywa płynem w którym się pieką.
W międzyczasie, w oddzielnej blaszce, wstawiamy do piekarnika pokrojoną na kromki bagietkę i orzechy laskowe, posypane listkami tymianku i polane delikatnie oliwą. Pieczemy ok. 15 minut, aż orzechy się uprażą, a kromki staną złociste i chrupiące. Ostudzone orzechy pocieramy między dłońmi, aby pozbyć się skórek, a następnie miksujemy nieco w malakserze razem z grzankami, parmezanem i 4 łyżkami oliwy.
Kiełbasę chorizo chroimy w kostkę, posypujemy nią upiczone warzywa i wszystko przykrywamy orzechową bułką tartą z parmezanem. Wstawiamy ponownie do pieca i zapiekamy 15 – 20 minut, aż posypka się zrumieni.
W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia wodę w rondelku. Dodajemy do niej ocet. Jaja pojedynczo wybijamy na sitko, aby pozbyć się płynnej frakcji białka, możemy delikatnie potrząsać sitkiem, aby pomóc się jej oddzielić.
Przekładamy jajka do lekko bulgocącej się wody, bezpośrednio z sitka, możliwie jak najdelikatniej, aby nie zepsuć struktury. Gotujemy ok. 3 minuty.
Podanie
Gorące warzywa podajemy z ciepłym jajkiem w koszulce i lekką sałatką z zimowych warzyw, np. blanszowanej brukselki i jarmużu