kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jajko poche z warzywami zapiekanymi w stylu hasselback

Jajko otwiera drogę do nieprzeciętnej kuchni, zwłaszcza kiedy dobieramy składniki równie naturalne i bogate w oryginalny smak. Zobaczcie nasze połączenie ziemniaków i marchwi hasselback inspirowane stylem szwedzkim oraz perfekcyjnie ugotowanego jaja poche, czyli jaja w koszulce – uwielbianego w kuchni francuskiej.

Składniki

bardzo świeże jajka4 sztuki
małe marchewki pomarańczowe2 sztuki
małe marchewki fioletowe2 sztuki
małe marchewki żółte2 sztuki
mała dynia piżmowa½ sztuki
średniej wielkości ziemniaki4 sztuki
kiałbasa chorizo1 pętko
parmezankawałek o długości ok. 8 cm
czerstwa pszenna bagietka1/4 sztuki
orzechy laskowe½ szklanki
świeży rozmaryn2 gałązki
świeży tymianek2 kępki
czosnek½ główki
oliwa extra virginkilka łyżek
ocet jabłkowy2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Dynia

Dynię obieramy. Jeśli mamy swoje warzywa korzeniowe, nie musimy ich obierać, w przeciwnym wypadku jest to bardzo wskazane. Wszystkie warzywa układamy pomiędzy dwiema pałeczkami lub drewnianymi łyżkami i nacinamy co 5 mm, nie przecinając do końca. Układamy w blaszce do pieczenia nacięciem do góry.​

KROK 2.

Przyprawy

W moździerzu ucieramy listki rozmarynu z 2 łyżeczkami soli i zalewamy 8 łyżkami oliwy, jeszcze chwilę ucierając. Tak przygotowaną papką oblewamy warzywa ułożone w blaszce, dokładamy zmiażdżone 4 ząbki czosnku. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, do miękkości. W połowie pieczenia pozbywamy się folii i podlewamy warzywa płynem w którym się pieką.​

KROK 3.

W międzyczasie, w oddzielnej blaszce, wstawiamy do piekarnika pokrojoną na kromki bagietkę i orzechy laskowe, posypane listkami tymianku i polane delikatnie oliwą. Pieczemy ok. 15 minut, aż orzechy się uprażą, a kromki staną złociste i chrupiące. Ostudzone orzechy pocieramy między dłońmi, aby pozbyć się skórek, a następnie miksujemy nieco w malakserze razem z grzankami, parmezanem i 4 łyżkami oliwy.

KROK 4.

Kiełbasę chorizo chroimy w kostkę, posypujemy nią upiczone warzywa i wszystko przykrywamy orzechową bułką tartą z parmezanem. Wstawiamy ponownie do pieca i zapiekamy 15 – 20 minut, aż posypka się zrumieni.

KROK 5.

W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia wodę w rondelku. Dodajemy do niej ocet. Jaja pojedynczo wybijamy na sitko, aby pozbyć się płynnej frakcji białka, możemy delikatnie potrząsać sitkiem, aby pomóc się jej oddzielić. ​

KROK 6.

Przekładamy jajka do lekko bulgocącej się wody, bezpośrednio z sitka, możliwie jak najdelikatniej, aby nie zepsuć struktury. Gotujemy ok. 3 minuty.

KROK 7.

Podanie

Gorące warzywa podajemy z ciepłym jajkiem w koszulce i lekką sałatką z zimowych warzyw, np. blanszowanej brukselki i jarmużu