Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Jaja zapiekane z fenkułem
Do tej pory omijaliśmy to warzywo na sklepowej półce, choć w niektórych krajach jest dobrze bardzo lubiany. Fenkuł znany także jako koper włoski nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Nie do końca wiemy, jak przyrządzać go smacznie i prosto, tym bardziej na śniadanie, a uwierzcie nam, warto!
Ten przepis to pomysł na wykorzystanie kopru włoskiego do śniadania na ciepło. Pożywnego, a zarazem pasującego do obecnej pory roku. Pamiętajcie, że fenkuł jest warzywem sezonowym i czerwiec to na najlepszy moment, by zacząć eksperymentować z nim w kuchni.
Spróbujcie pomysłu na jaja zapiekane w pomidorach z fenkułem oraz serem feta. To przepis idealny na późne śniadanie w gronie najbliższych. Bogaty aromat dania sprawia, że jest ciekawą propozycją na wykorzystanie tego popularnego we Włoszech warzywa w Waszej kuchni. Smacznego!
Ten przepis to pomysł na wykorzystanie kopru włoskiego do śniadania na ciepło. Pożywnego, a zarazem pasującego do obecnej pory roku. Pamiętajcie, że fenkuł jest warzywem sezonowym i czerwiec to na najlepszy moment, by zacząć eksperymentować z nim w kuchni.
Spróbujcie pomysłu na jaja zapiekane w pomidorach z fenkułem oraz serem feta. To przepis idealny na późne śniadanie w gronie najbliższych. Bogaty aromat dania sprawia, że jest ciekawą propozycją na wykorzystanie tego popularnego we Włoszech warzywa w Waszej kuchni. Smacznego!
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
20 minut
ILOŚĆ PORCJI
3 - 6 osób
3 - 6 osób
Składniki
Oliwa z oliwek2 łyżki
Cebula, pokrojona w piórka1 sztuka
Fenkuł, pokrojony w piórka1 sztuka
zostaw listki do dekoracji
Czosnek, drobno posiekany4 ząbki
Kumin1 łyżka
Papryka w proszku1 łyżeczka
Całe pomidory z puszki1 op.
Ser feta1 op.
Sok z cytryny1/2 sztuki
Jaja Kotliny Natury6 sztuk
Sól, pieprz do smaku i natka pietruszki do podania
Przygotowanie
KROK 1.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i koper włoski. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, około 10 minut. Dodaj czosnek, kumin, paprykę i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
KROK 2.
Dodaj pomidory razem z sosem pomidorowym, całość dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do zagotowania, rozdrabniając pomidory na kawałki. Duś sos, dopóki nie zgęstnieje, około 10 minut. Dodaj fetę i sok z cytryny.
KROK 3.
Zrób 6 dołków w sosie i delikatnie wbij w nie jaja. Całość gotuj przez 7 do 10 minut (żółtka powinny nadal być płynne, a białko ścięte). Udekoruj gałązkami kopru włoskiego i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Podawaj na ciepło z pieczywem.