Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Hopper eggs – jaja w kruchym naleśniku
Ci, którzy byli na Sri Lance i mieli okazję spróbować tego śniadania, potwierdzają to smak, którego się nie zapomina. A tych, którzy razem z Kotliną Natury chcą wyruszyć w kulinarną podróż i odkryć nowe smaki, zapraszamy!
80 minut
8 porcji
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj drożdże w około ½ szklanki ciepłej wody i odczekaj około 5 minut. W dużej misce połącz mąkę ryżową, mleko kokosowe i cukier oraz wlej drożdże. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, następnie dodaj dodatkową ciepłą wodę, aż mieszanina będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Dodaj sól i dolej więcej wody (jeśli jest taka potrzeba), aż ciasto będzie miało lejącą się konsystencję (jak naleśnik).
Na średnim ogniu rozgrzej małą patelnię, wok lub patelnię do hopperów i przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wlej około ¼ szklanki ciasta na patelnię i rozprowadź ciasto, aby pokryć nim patelnię. Wbij jajko na środek i przykryj patelnię. Smaż przez około 3-4 minuty, a następnie dopraw solą i pieprzem. Powtórz czynność z pozostałym ciastem. Posyp jajka wędzoną papryką, posiekanym szczypiorkiem lub kuminem.