kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Hopper eggs – jaja w kruchym naleśniku

Dziś przystanek Sri Lanka. Czyli zapraszamy Was na tradycyjne sri lankijskie śniadanie, jaja hopper. Więc, czym dokładnie jest hopper? Są to naleśniki z mąki ryżowej i mleka kokosowego, które smaży się w małych, głębokich patelniach z pokrywkami (można je również smażyć w małym woku z pokrywką). Zaczyn na ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, a ciasto może być przechowywane w lodówce do dwóch lub trzech dni.
Ci, którzy byli na Sri Lance i mieli okazję spróbować tego śniadania, potwierdzają to smak, którego się nie zapomina. A tych, którzy razem z Kotliną Natury chcą wyruszyć w kulinarną podróż i odkryć nowe smaki, zapraszamy!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
80 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
8 porcji
Jaja Hopper, czyli naleśniki z mąki ryżowej i mleka kokosowego z jajkiem

Składniki

Drożdże w proszku7 gram
Mąka ryżowa250 gram
Mleko kokosowe z puszki250 ml
Cukier1 łyżeczka
Sól½ łyżeczki
Jaja Kotliny Natury8 sztuk
Sól i pieprzdo smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Wymieszaj drożdże w około ½ szklanki ciepłej wody i odczekaj około 5 minut. W dużej misce połącz mąkę ryżową, mleko kokosowe i cukier oraz wlej drożdże. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, następnie dodaj dodatkową ciepłą wodę, aż mieszanina będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

KROK 2.

Dodaj sól i dolej więcej wody (jeśli jest taka potrzeba), aż ciasto będzie miało lejącą się konsystencję (jak naleśnik).

KROK 3.

Na średnim ogniu rozgrzej małą patelnię, wok lub patelnię do hopperów i przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wlej około ¼ szklanki ciasta na patelnię i rozprowadź ciasto, aby pokryć nim patelnię. Wbij jajko na środek i przykryj patelnię. Smaż przez około 3-4 minuty, a następnie dopraw solą i pieprzem. Powtórz czynność z pozostałym ciastem. Posyp jajka wędzoną papryką, posiekanym szczypiorkiem lub kuminem.