kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Gofry gryczane z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym

Gofry z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym to klasyka amerykańskiego śniadania. My proponujemy zastąpić tylko pszenne gofry gryczanymi i sycące śniadanie gotowe 🙂 smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotlina Natury3 sztuki
mąka gryczana1 szklanka
soda oczyszczona¼ łyżeczki
sól¼ łyżeczki
mleko migdałowe1 szklanka
roztopiony olej kokosowy1 łyżka

Do podania

jaja Kotlina Natury2 sztuki
bekon3-4 plasterki
masło lub masło klarowane1 łyżka
syrop klonowy
jogurt naturalny

Przygotowanie

KROK 1.

Wymieszać w dużej misce mąkę, sodę oczyszczoną, sól morską, mleko migdałowe, żółtka jaj i olej kokosowy.

KROK 2.

W drugiej misce ubić białka jaj, a kiedy będą sztywnem, przełożyć do miski z masą na gofry i delikatnie wymieszać.

KROK 3.

Z tak powstałej masy w gofrownicy zrobić gofry, a kiedy wszystkie będą gotowe, odstawić je na bok.

KROK 4.

Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę masła klarowanego, a następnie usmażyć na tym bekon i jaja sadzone.

KROK 5.

Jaja z bekonem podawać gorące z goframi. Do smaku można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub skropić syropem klonowym.