Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Gofry gryczane z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym
Gofry z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym to klasyka amerykańskiego śniadania. My proponujemy zastąpić tylko pszenne gofry gryczanymi i sycące śniadanie gotowe 🙂 smacznego!
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
20 minut
ILOŚĆ PORCJI
2
2
Składniki
jaja Kotlina Natury3 sztuki
mąka gryczana1 szklanka
soda oczyszczona¼ łyżeczki
sól¼ łyżeczki
mleko migdałowe1 szklanka
roztopiony olej kokosowy1 łyżka
Do podania
jaja Kotlina Natury2 sztuki
bekon3-4 plasterki
masło lub masło klarowane1 łyżka
syrop klonowy
jogurt naturalny
Przygotowanie
KROK 1.
Wymieszać w dużej misce mąkę, sodę oczyszczoną, sól morską, mleko migdałowe, żółtka jaj i olej kokosowy.
KROK 2.
W drugiej misce ubić białka jaj, a kiedy będą sztywnem, przełożyć do miski z masą na gofry i delikatnie wymieszać.
KROK 3.
Z tak powstałej masy w gofrownicy zrobić gofry, a kiedy wszystkie będą gotowe, odstawić je na bok.
KROK 4.
Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę masła klarowanego, a następnie usmażyć na tym bekon i jaja sadzone.
KROK 5.
Jaja z bekonem podawać gorące z goframi. Do smaku można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub skropić syropem klonowym.