Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Burrito na drogę
Wiosna i nadchodzące lato to czas, gdy coraz więcej przebywamy na zewnątrz. Pogoda nam sprzyja, dlatego potrzebujemy pomysłów na jedzenie, które sprawdzi się „w terenie”. Mamy dla Was pomysł na proste śniadaniowe burrito, które można przygotować w ciągu 7 minut i idealne nadaje się do zabrania w podróż, do pracy lub na wycieczkę. My uwielbiamy je w wersji z klasycznym nadzieniem, roztopionym serem cheddar, plastrami awokado, lekko ostrym sosem i kolendrą. Ale wnętrze burrito może być równie dobrze takie, jak je sobie wymyślisz. Zwiń w naleśnik swój ulubiony ser, zioła i warzywa, które akurat masz pod ręką.
CZAS PRZYGOTOWANIA
7 minut
7 minut
ILOŚĆ PORCJI
1 osoba
1 osoba
Składniki
Tortilla1 sztuka
Jaja Kotliny Natury3 jaja
Masło1 łyżka
Cheddar starty½ filiżanki
Awokado½ sztuki
Kolendra¼ filiżanki
do podania sos chilli i kwaśna śmietana
Przygotowanie
KROK 1.
Roztrzep jaja w miseczce, dodaj do nich szczyptę soli. Rozgrzej patelnię z łyżką masła- patelnia powinna mieć podobną średnicę, do średnicy tortilli, i wylej na nią jajeczną masę. Smaż, dopóki jaja wciąż będą lekko płynne. Następnie połóż na nich tortillę i obróć całość tak, żeby tortilla wylądowała na spodzie, a jajeczny naleśnik na górze. Posyp naleśnik tartym cheddarem i poczekaj, aż zacznie się topić. Gdy ser zacznie się topić, zdejmij całość z patelni.
KROK 2.
Ułóż na tortilli plastry awokado, listki kolendry, posmaruj śmietaną i polej sosem chilli. Następnie, zawiń całość w ciasne buritto i zapakuj w folię aluminiową. Z takim śniadaniem w plecaku nie musisz martwić się, że zgłodniejesz!