kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Fritata z kozim serem i szpinakiem

Frittata dotarła do nas z Włoch, a w wolnym tłumaczeniu jej nazwa oznacza „smażony”.
Frittata jest odmianą omletu, ale różni się od niego długością smażenia, ponieważ frittatę najpierw smaży się na patelni, a później jeszcze zapieka w piekarniku. Frittatę po przygotowaniu kroi się w trójkąty i podaje jak pizzę. Buon appetito!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20-30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
1

Składniki

jaja Kotlina Natury4 sztuki
pomidory koktajlowe70 g
ser kozi50 g
czerwona cebula1 sztuka
czosnek1 ząbek
młode liście szpinaku
bazylia
sól

Przygotowanie

KROK 1.

Jaja dokładnie roztrzepać widelcem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną wcześniej cebulę oraz posiekany czosnek i krótko przesmażyć.

KROK 2.

Wbić jaja i dodać do nich zawartość patelni oraz posiekany szpinak. Doprawić solą i zamieszać.

KROK 3.

Jaja przelać na patelnię posmarowaną masłem. Na górze ułożyć pomidory, lekko doprawić solą i bazylią.

KROK 4.

Patelnię włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.

KROK 5.

W połowie pieczenia posypać kawałkami koziego sera. Podawać z pieczywem.