Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Fritata z kozim serem i szpinakiem
Frittata dotarła do nas z Włoch, a w wolnym tłumaczeniu jej nazwa oznacza „smażony”.
Frittata jest odmianą omletu, ale różni się od niego długością smażenia, ponieważ frittatę najpierw smaży się na patelni, a później jeszcze zapieka w piekarniku. Frittatę po przygotowaniu kroi się w trójkąty i podaje jak pizzę. Buon appetito!
Frittata jest odmianą omletu, ale różni się od niego długością smażenia, ponieważ frittatę najpierw smaży się na patelni, a później jeszcze zapieka w piekarniku. Frittatę po przygotowaniu kroi się w trójkąty i podaje jak pizzę. Buon appetito!
CZAS PRZYGOTOWANIA
20-30 minut
20-30 minut
ILOŚĆ PORCJI
1
1
Składniki
jaja Kotlina Natury4 sztuki
pomidory koktajlowe70 g
ser kozi50 g
czerwona cebula1 sztuka
czosnek1 ząbek
młode liście szpinaku
bazylia
sól
Przygotowanie
KROK 1.
Jaja dokładnie roztrzepać widelcem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną wcześniej cebulę oraz posiekany czosnek i krótko przesmażyć.
KROK 2.
Wbić jaja i dodać do nich zawartość patelni oraz posiekany szpinak. Doprawić solą i zamieszać.
KROK 3.
Jaja przelać na patelnię posmarowaną masłem. Na górze ułożyć pomidory, lekko doprawić solą i bazylią.
KROK 4.
Patelnię włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.
KROK 5.
W połowie pieczenia posypać kawałkami koziego sera. Podawać z pieczywem.