kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Francuskie masala tosty

Uwielbiamy francuskie tosty tak bardzo, że często kupujemy nadmiar pieczywa, tylko po to by być „zmuszonym” do ich przyszykowania. Choć znudzenie się nimi wydaje się niemożliwe, postanowiliśmy poeksperymentować z ich klasyczną wersją. Sięgnęliśmy po indyjską interpretacje tego francuskiego klasyka – tosty Masala. Jest to popularny street food, smażony na targach na ogromnych patelniach do curry. Dzięki dodatkowi kurkumy i kolendry nabierają orientalnego smaku. Przekonajcie się sami!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotliny Natury2 sztuki
czerwona drobno posiekana cebula2 łyżki
zmielone zielone chillii lub jalapeno lub inna ostra papryczka1 łyżeczka
mielona kurkuma¼ łyżeczki
sól½ łyżeczka
mleko lub woda⅓ szklanki
chleb na zakwasie lub pełnoziarnisty2 kromki
oliwa i masło2 łyżeczki

Do podania

ketchup lub sos sriracha lub zielony chutney2 łyżki
drobno posiekana kolendra2 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Wymieszaj połowę poszatkowanej cebuli z zielonym chili, kurkumą, sólą i mlekiem w dużej misce (wystarczająco dużej zmieściła się w niej kromka chleba). W drugiej misce rozbij jajka i ubij je widelcem lub trzepaczką. Zmieszaj z przygotowaną masą. Zanurz w niej kromkę chleba i delikatnie dociśnij widelcem, aby chleb mógł wchłonąć płyn. Odwróć chleb i powtórz czynność z drugą stroną.

KROK 2.

Na patelni o nieprzywierającym dnie rozpuść dwie łyżki masła i następnie zmieszaj jej z 2 łyżeczkami oleju. Zmieszaj tłuszcze i połóż na patelni namoczony chleb. Posyp pieczywo resztą cebuli. Smaż na średnim ogniu około minuty do momentu, gdy spód zacznie nabierać złotobrązowego koloru.

KROK 3.

Odwróć i smaż drugą stronę przez około minutę. Powtórz z drugą kromką chleba.

KROK 4.

Podawaj na gorąco z keczupem, srirachą lub zielonym chutneyem i posypane kolendrą.