Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Fińska sałatka śledziowa
Składniki
Przygotowanie
Buraki
nacieramy odrobiną oleju, posypujemy solą i zawijamy w papilotkę z papieru do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do całkowitej miękkości, ok. 1,5 – 2 godziny. Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Brukselki
pozbawiamy zewnętrznych liści, następnie małym nożykiem wycinamy im głąbik i ściągamy kolejne warstwy liści (jak z kapusty na gołąbki). Blanszujemy je 20 – 40 sekund we wrzącej, osolonej i lekko osłodzonej wodzie, a następnie hartujemy w zimnej wodzie, aby liście pozostały chrupiące i żywo zielone. Część odkładamy do dekoracji.
Kiszone ogórki
kroimy w drobną kostkę, jabłko w cienkie plastry, a następnie w paseczki (tzw. julienne). Szalotkę lub czerwoną cebulę kroimy najdrobniej, jak to tylko możliwe. Zioła siekamy i część odkładamy do dekoracji. Śledzie kroimy w skośne kawałki. Jajka kroimy na pół.
Żółtka lekko podbijamy trzepaczką razem z octem i musztardą, a następnie cienkim strumieniem, cały czas ubijając, dolewamy olej, aż do powstania gładkiego sosu majonezowego. Wedle upodobań, możemy dodać do niego przegotowanej wody, żeby był luźniejszy.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem z taką ilość sosu majonezowego, aby nie było go za dużo. Przekładamy do większego talerza i dekorujemy połówkami jajek, listkami brukselki oraz świeżymi ziołami.
*ugotowane na półtwardo jajka wsadzamy na 3 dni do zalewy po ogórkach kiszonych, dzięki czemu nabiorą nieco kwaskowego charakteru. Do zalewy można dorzucić przyprawy: ziarna kolendry, paryczkę chilli, goździki lub sumak.