kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Eggs Sardou

To pyszne danie pochodzi z Luizjany i być może popularna tam czarna magia wpłynęła na jego niesamowity smak. Eggs Sardou to klasyczne danie kuchni kreolskiej, serwowane w wielu restauracjach w Nowym Orleanie, w tym w Antoineʼs, gdzie zostało wymyślone. Jego nazwa pochodzi od nazwiska Victoriena Sardou, słynnego francuskiego dramatopisarza – autora libretta do opery „Tosca”, który odwiedził Nowy Orlean, w czasie gdy Eggs Sardou powstało. W trakcie swojej podróży po Stanach, gdy pisał satyrę „Wujek Sam”, odwiedził restauracje Antoine’s, a jej właściciel, Antoine Alciatore, stworzył to danie, by go uhonorować. W jego składzie znajdziemy jajka w koszulkach, karczochy, szpinak w śmietanie i sos holenderski.
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotlina Natury2 sztuki
sól do smaku
ocet do gotowania
SZPINAK Z KARCZOCHAMI W MAŚLE
świeże polskie karczochy lub mrożone4-6 sztuk
liście świeżego szpinaku700 g
masło2-3 łyżki
czosnek drobno posiekany1 ząbek
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
SOS HOLENDERSKI
żółtka2 sztuki
roztopione masło200 g
ocet jabłkowy lub winny1-2 łyżki
sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Oczyszczamy i obieramy karczochy, zostawiając serca, trzymamy je w wodzie z cytryną do momentu gotowania. Blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-5 minut – mają pozostać jędrne i zwarte.

KROK 2.

Robimy sos

Roztapiamy 200 g masła, zdejmujemy garnek z ognia. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z octem i szczyptą soli. Po mniej więcej 2 minutach wlewamy cienkim strumieniem masło, cały czas ubijając. Uważamy, aby nie przegrzać zawartości miseczki, bo zamiast gładkiego, gęstego sosu, otrzymamy jajecznicę. Gotowy sos zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą do smaku i pozostawiamy nad kąpielą wodną, aby pozostał ciepły do momentu podania.

KROK 3.

Nastawiamy w garnku wodę z octem do gotowania jajek w koszulkach. Wbijamy jajka na drobne sitko i pozostawiamy na mniej więcej minutę, aby oddzielić płynne białko. Następnie delikatnie zsuwamy z sitka na lekko bulgoczącą wodę kolejno 2 jajka i gotujemy ok. 3 minut. Garnek przykrywamy talerzykiem, aby ten się ogrzał. Wyciągamy łyżką cedzakową na ciepły talerz – dzięki temu jajka, podobnie jak wcześniej sos, pozostaną ciepłe do momentu podania.

KROK 4.

Na patelni roztapiamy masło z czosnkiem. Dodajemy karczochy, a gdy zaczną skwierczeć, dorzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy maksymalnie 2-3 minuty, tylko do złamania struktury szpinaku. Nakładamy na talerz szpinak z karczochami, na to jajko i polewamy sosem holenderskim.