Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Eggs Sardou
2

Składniki
Przygotowanie
Oczyszczamy i obieramy karczochy, zostawiając serca, trzymamy je w wodzie z cytryną do momentu gotowania. Blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-5 minut – mają pozostać jędrne i zwarte.
Robimy sos
Roztapiamy 200 g masła, zdejmujemy garnek z ognia. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z octem i szczyptą soli. Po mniej więcej 2 minutach wlewamy cienkim strumieniem masło, cały czas ubijając. Uważamy, aby nie przegrzać zawartości miseczki, bo zamiast gładkiego, gęstego sosu, otrzymamy jajecznicę. Gotowy sos zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą do smaku i pozostawiamy nad kąpielą wodną, aby pozostał ciepły do momentu podania.
Nastawiamy w garnku wodę z octem do gotowania jajek w koszulkach. Wbijamy jajka na drobne sitko i pozostawiamy na mniej więcej minutę, aby oddzielić płynne białko. Następnie delikatnie zsuwamy z sitka na lekko bulgoczącą wodę kolejno 2 jajka i gotujemy ok. 3 minut. Garnek przykrywamy talerzykiem, aby ten się ogrzał. Wyciągamy łyżką cedzakową na ciepły talerz – dzięki temu jajka, podobnie jak wcześniej sos, pozostaną ciepłe do momentu podania.
Na patelni roztapiamy masło z czosnkiem. Dodajemy karczochy, a gdy zaczną skwierczeć, dorzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy maksymalnie 2-3 minuty, tylko do złamania struktury szpinaku. Nakładamy na talerz szpinak z karczochami, na to jajko i polewamy sosem holenderskim.