kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Eggs Kejriwal

Zanim założyciel partii Aam Aadmi – Arvind Kejriwal – postanowił zostać czynnym aktorem sceny politycznej Indii, najbardziej znanym Kejriwalem było…. jajo! Choć to danie ma pewnie tyle samo lat, co indyjski polityk, zostało stworzone dla innej osoby noszącej to samo nazwisko. A historia jego powstania jest niezwykle romantyczna, wiąże się bowiem z miłością do jajek.
Jeden z członków Willingdon Sports Club w Tardeo w Mumbaju – Devi Prasad Kejriwal – był członkiem wegańskiej społeczności Aggarwali, w której spożywanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego było ściśle zabronione. Jednak pan Kejriwal był swojego rodzaju rebeliantem i jego ulubionym daniem, regularnie zamawianym w klubie, były jajka na chlebie tostowym z plastrem sera, posypane zielonymi papryczkami chili. Z jego miłości do jaj powstało danie genialne w swojej prostocie. Czysta klasyka!
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotlina Natury2 sztuki
masło2 łyżki
chleb tostowy4 kromki
ser cheddar80 g
czerwona cebula½ sztuki
kolendrakilka gałązek
ostra papryczka chili do smaku
sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza – z termoobiegiem. Cebulę, kolendrę i chili drobno siekamy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Kromki tostowe posypujemy cebulą i chili, przykrywamy serem i zapiekamy w piekarniku, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.

KROK 2.

W międzyczasie na maśle smażymy jajka sadzone. Układamy 2 tosty jeden na drugim i przykrywamy jajkiem sadzonym. Posypujemy kolendrą i podajemy.