Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Eggs florentine z botwinką i serem korycińskim
Składniki
Przygotowanie
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zaś łodygi i liście drobno kroimy. Szparagi oczyszczamy z łusek przy pomocy małego nożyka, odcinamy zdrewniałe końcówki. Ser koryciński kroimy na cienkie plastry.
Kromki chleba smarujemy warstwą masła, rozdkładamy równomiernie posiekaną botwinę, posypujemy odrobinę solą oraz pieprzem i dokładamy połowę sera korycińskiego. Następnie układamy szparagi, po czym przykrywamy resztą sera i zapiekamy w piecu nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut.
W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia wodę w rondelku. Dodajemy do niej ocet. Jaja pojedynczo wybijamy na sitko. Aby pozbyć się płynnej frakcji białka, możemy delikatnie potrząsać sitkiem, aby pomóc się jej oddzielić. Przekładamy jajka do lekko bulgoczącej wody, bezpośrednio z sitka – możliwie jak najdelikatniej, aby nie zepsuć struktury. Gotujemy ok. 3 minuty.
Wyjmujemy z pieca grzanki ze szparagami, układamy jajka i posypujemy solą oraz świeżo posiekaną pietruszką. Podajemy z sałatką z młodych listków botwinki i kiełków.