kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Eggs florentine z botwinką i serem korycińskim

Majowe, pełne wiosennego światła, leniwe poranki zachęcają do eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków. Sezonowe nowalijki oraz aromatyczny ser koryciński zainspirowały nas do stworzenia nowej wersji Eggs Florentine. Przekonajcie się sami jak wspaniale jajo wieńczy tę ciekawą kompozycję smaków.

Składniki

jaja Kotliny Natury2 sztuki
chleb pszenny na zakwasie2 kromki
ser koryciński200 g
szparagi½ pęczka
młoda botwina z małymi buraczkami½ pęczka
posiekana natka pietruszkigarść
miękkie masło1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zaś łodygi i liście drobno kroimy. Szparagi oczyszczamy z łusek przy pomocy małego nożyka, odcinamy zdrewniałe końcówki. Ser koryciński kroimy na cienkie plastry.

KROK 2.

Kromki chleba smarujemy warstwą masła, rozdkładamy równomiernie posiekaną botwinę, posypujemy odrobinę solą oraz pieprzem i dokładamy połowę sera korycińskiego. Następnie układamy szparagi, po czym przykrywamy resztą sera i zapiekamy w piecu nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut.

KROK 3.

W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia wodę w rondelku. Dodajemy do niej ocet. Jaja pojedynczo wybijamy na sitko. Aby pozbyć się płynnej frakcji białka, możemy delikatnie potrząsać sitkiem, aby pomóc się jej oddzielić. Przekładamy jajka do lekko bulgoczącej wody, bezpośrednio z sitka – możliwie jak najdelikatniej, aby nie zepsuć struktury. Gotujemy ok. 3 minuty.

KROK 4.

Wyjmujemy z pieca grzanki ze szparagami, układamy jajka i posypujemy solą oraz świeżo posiekaną pietruszką. Podajemy z sałatką z młodych listków botwinki i kiełków.