Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Dutch baby
Dutch baby to deser, który tak naprawdę jest zapieczonym naleśnikiem i wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z Holandią, a ze Stanami Zjednoczonymi, bo stamtąd pochodzi. Dutch baby powstał już na początku XX wieku i jak widać, kulinarne triumfy święci aż do dziś.
Składniki
jaja Kotlina Natury3 sztuki
mąka orkiszowa½ szklanki
mleko migdałowe (lub zwykłe)½ szklanki
cukier waniliowy1 łyżeczka
cukier kokosowy1 łyżka
masło4 łyżki
skórka z jednej cytryny
gorzka czekolada posiekana w duże kawałki100 g
Do podania
Jogurt naturalny (lub kokosowy)
borówki i mięta
Przygotowanie
KROK 1.
Rozgrzać piekarnik do 220 °C.
KROK 2.
W misce połączyć ze sobą jaja, mąkę, mleko, cukier kokosowy i waniliowy, skórkę od cytryny i wszystko razem wymieszać, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
KROK 3.
Dodać do masy posiekaną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
KROK 4.
Żeliwną patelnię lub naczynie do pieczenia wysmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
KROK 5.
Jak tylko masło roztopi się w naczyniu, wyciągnąć naczynie z piekarnika i bardzo szybko przelać do niego masę i natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika.
KROK 6.
Naleśnik piec przez 20 minut aż się zarumieni i urośnie.
KROK 7.
Naleśnik po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale jego brzegi powinny zostać wysokie.