kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Deviled eggs

Brzmi tajemniczo, ale to nic innego jak jaja faszerowane. W klasycznym przepisie na deviled eggs farsz doprawia się na ostro, używając do tego cebuli, piklowanych ogórków, pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki i stąd właśnie pochodzi nazwa tej potrawy. My przedstawiamy Wam naszą, alternatywną i nieco łagodniejszą wersję deviled eggs.

Składniki

JAJA FASZEROWANE Z AWOKADO
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo3 sztuki
awokado3/4 sztuki
szalotka1 sztuka
kiszone ogórki 2 sztuki
oliwa extra virgin2-3 łyżki
kolendra1/3 pęczka
sól i świeżo mielony pieprz
JAJA Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo3 sztuki
rzodkiewki3 sztuki
ogórek gruntowy1 sztuka
koperek1/3 pęczka
szczypiorek1/3 pęczka
tłusty twaróg1/3 kostki
śmietana 18%2-3 łyżki
oliwa1-2 łyżki
sól i świeżo mielony pieprz
JAJA Z PANCETTĄ
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo3 sztuki
pancetta lub boczek2-3 plastry
masło1 łyżeczka
kukurydza konserwowa1/3 szklanki
śmietana 18%1-2 łyżki
szczypiorek½ pęczka
świeże chilli do smaku
sól i swieżo mielony pieprz
JAJA Z PIECZONY BURAKAMI
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo3 sztuki
małe buraki, upieczone1-2 sztuki
jogurt grecki1-2 łyżki
kolendra1/3 pęczka
szczypta kminu rzymskiego
sól i świeżo mielony pieprz
JAJA Z PIECZARKAMI
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo3 sztuki
pieczarki4 sztuki
szczypiorek½ pęczka
natka pietruszki1/3 pęczka
estragon1-2 gałązki
prażona cebula2 łyżki
majonez1-2 łyżki
oliwa truflowa1 łyżka
olej rzepakowy2 łyżki
sól i świeżo mielony pieprz
JAJA Z SERKIEM MASCARPONE
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo3
szczypiorek½ pęczka
koperek½ pęczka
mascarpone2-3 łyżki
piklowana cebulakilka plasterków
sól i świeżo mielony pieprz
JAJA Z KREWETKAMI
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo sztuki
krewetki4-5 sztuk
szalotka1 sztuka
majonez1 łyżka
mieszanka przypraw curry½ łyżeczki
kilka kropel soku z limonki lub cytryny
sól i swieżo mielony pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Jaja faszerowane z awokado

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
  2. Awokado i ogórki pokroić w dość drobną kostkę, a szalotkę w jeszcze mniejszą kosteczkę. Połączyć z żółtkami, doprawić posiekaną kolendrą, oliwą, solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
KROK 2.

Jaja z rzodkiewką i ogórkiem 

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
  2. Twaróg utrzeć ze śmietaną, dodać drobno posiekane zioła i żółtka, doprawić oliwą, solą i pieprzem. Rzodkiewki i ogórki pokroić w drobne plasterki i trzymać w lodowatej wodzie przez  15 minut, aby nabrały chrupkości.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj, całość udekorować rzodkiewką i ogórkiem.
KROK 3.

Jaja z pancettą

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
  2. Pancettę pokroić w kostkę i usmażyć na średnim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, a pancetta stała się chrupiąca. Pod koniec smażenia dodajemy masło. Ostudzone skwarki połączyć z kukurydzą, śmietaną, żółtkami, doprawić drobno posiekanym chilli, solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
KROK 4.

Jaja z pieczonymi burakami

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
  2. Buraczki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z gęstym jogurtem greckim i żółtkami. Doprawić kminem rzymskim, siekaną kolendrą, solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
KROK 5.

Jaja z pieczarkami 

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
  2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoto, nie mieszając zbyt często. Pod koniec smażenia doprawić solą. Ostudzone pieczarki połączyć z ziołami, żółtkami, majonezem i doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj, a całość udekorować prażoną cebulą.
KROK 6.

Jaja z serkiem mascarpone

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
  2. Zioła drobno posiekać i połączyć z serkiem mascarpone oraz żółtkami. Doprawić posiekaną piklowaną cebulą, solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
KROK 7.

Jaja z krewetkami

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
  2. Krewetki pozbawić ogonków, smażyć przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą curry oraz solą. Po zdjęciu z patelni polawć sokiem z limonki. Pokroić w kostkę i po ostudzeniu połączyć je z żółtkami, majonezem, drobno posiekaną szalotką i doprawić solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.