kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Croque madame z frytkami

Ostatnio mamy smaka na klasyki rodem z Paryża! Niedawno zamarzyliśmy o francuskich tostach, które przyrządziliśmy na „indyjski sposób”, dziś po głowie chodzi nam croque madame! Jesteśmy zwolennikami całodniowych śniadań dlatego te ociekające smakiem kanapki przygotowaliśmy z frytkami i zamierzamy spałaszować je w okolicy lunchu. Będą idealnym wzmocnieniem po męczącej sobocie. Skusicie się?

Składniki

chleb na zakwasie4 kromki
mała cukinia1 sztuka
ser Gruyere starty na wiórki200 g
musztarda Dijon1-2 łyżki
masło4 łyżki
jaja Kotliny Natury2 sztuki
SOS BESZAMELOWY
masło2 łyżki
mąka2 łyżki
mleko1 szklanka
mielona gałka muszkatołowaszczypta
sólszczypta
pieprzszczypta
FRYTKI
duże ziemniaki4 sztuki
oliwa
sól, pieprz, ostra paprykaszczypta

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj sos beszamelowy

Wyciągnij mleko z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło i dosyp do niego mąkę. Mieszaj trzepaczką, by zapobiec przypaleniu. Następnie powoli dolewaj mleko, mieszając trzepaczką. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy masa zgęstnieje – zdejmij ją z ognia.

KROK 2.

Frytki

Ziemniaki pokrój na podłużne kawałki, przesyp je do miski i obtocz w oliwie i przyprawach. Przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 200 stopni na 15-20 minut, do zarumienienia się.

KROK 3.

Następnie pokrój cukinie wzdłuż na wąskie paski o grubości ok. 2-3 mm. Posmaruj z każdej strony masłem i podsmaż na patelni do grillowania lub dołóż je do piekących się frytek na 6 – 8. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw na bok.

KROK 4.

Na patelni o nieprzywierającym dnie podgrzej dwie łyżki masła i podpiecz na niej kromki chleba, tak by zarumienić je z obu stron. Następnie połóż je na blacie i posmaruj wewnętrzne strony musztardą dijon. Dwie kromki posyp startym serem, na wierzch połóż plastry cukinii i znów posyp serem. Połóż pozostałe dwie kromki na wierzch, zamykając kanapkę. Górną część croque madame posmaruj sosem beszamelowych i posyp resztą startego sera.

KROK 5.

Kanapki przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia i dostaw do piekarnika na 4-5 minut, tak by ser się stopił i przyrumienił. W tym czasie na patelni roztop resztę masła i usmaż na nim jajka sadzone.

KROK 6.

Wyciągnij croque madame z piekarnika i na wierzch nałóż po sadzonym jaju. Podawaj posypane pieprzem i z frytkami na boku.