Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Croque madame z frytkami
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj sos beszamelowy
Wyciągnij mleko z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło i dosyp do niego mąkę. Mieszaj trzepaczką, by zapobiec przypaleniu. Następnie powoli dolewaj mleko, mieszając trzepaczką. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy masa zgęstnieje – zdejmij ją z ognia.
Frytki
Ziemniaki pokrój na podłużne kawałki, przesyp je do miski i obtocz w oliwie i przyprawach. Przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 200 stopni na 15-20 minut, do zarumienienia się.
Następnie pokrój cukinie wzdłuż na wąskie paski o grubości ok. 2-3 mm. Posmaruj z każdej strony masłem i podsmaż na patelni do grillowania lub dołóż je do piekących się frytek na 6 – 8. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw na bok.
Na patelni o nieprzywierającym dnie podgrzej dwie łyżki masła i podpiecz na niej kromki chleba, tak by zarumienić je z obu stron. Następnie połóż je na blacie i posmaruj wewnętrzne strony musztardą dijon. Dwie kromki posyp startym serem, na wierzch połóż plastry cukinii i znów posyp serem. Połóż pozostałe dwie kromki na wierzch, zamykając kanapkę. Górną część croque madame posmaruj sosem beszamelowych i posyp resztą startego sera.
Kanapki przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia i dostaw do piekarnika na 4-5 minut, tak by ser się stopił i przyrumienił. W tym czasie na patelni roztop resztę masła i usmaż na nim jajka sadzone.
Wyciągnij croque madame z piekarnika i na wierzch nałóż po sadzonym jaju. Podawaj posypane pieprzem i z frytkami na boku.