Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Croque Madame
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połowę masy wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.
Kromki od wewnętrznej strony posmarować cienką warstwą musztardy Dijon. Na dolnej kromce rozłożyć równomiernie ser i plaster szynki, dołożyć więcej sera i przykryć drugą kromką.
Na patelni roztopić 3 łyżki masła, ułożyć tosty i smażyć z obu stron na złoto, na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony.
Jeśli danie jest przygotowywane na żeliwnej patelni – zostawić tosty na niej, a jeśli nie – przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na powierzchni rozłożyć równomiernie masę serowo-śmietanową. Zapiec od góry najlepiej w opcji grill w 180 stopniach kilka minut, aby zarumienić.
W międzyczasie na pozostałej łyżce masła usmażyć jaja sadzone. Posypać je szczyptą soli.
Na ciepłe i zarumienione tosty wyłożyć jajko. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawać z porcją sałatki z sezonowych warzyw.