kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Cloud eggs na liściach mangoldu

W tym roku w kulinarnych trendach króluje jajo, ale w zupełnie innej niż do tej pory postaci. Cloud eggs to chmurka powstająca z ubitych białek, na którym rozpływa się żółtko. Jajo nie jest jednak smażone ani gotowane, ale… pieczone! Przygotowanie jest naprawdę proste, więc bez problemu możesz zaserwować ten przysmak na kolejne śniadanie.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

CLOUD EGGS
duże jaja Kotlina Natury3 sztuki
sok z cytryny1 łyżeczka
starty ser dojrzewający3 łyżki s
ZIOŁOWY OLEJ
olej rzepakowy lub slonecznikowy100 ml
estragon lub inne zioła (np. bazylia)1 duży pęczek
SOS
ziołowy olej5 łyżek
sok z cytryny lub dobrej jakości ocet (np. mirabelkowy lub jabłkowy)2 łyżki

Do podania

cebule dymki (z małymi cebulkami)6 sztuk
mangold (burak liściowy)4 – 5 łodyg
bób2 garści
rzodkiewki4-5 sztuk
orzechy piniigarść
czosnek1 ząbek
masło2 łyżki
olej rzepakowy1 łyżka
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Zioła i warzywa

Zioła blanszować 10 sekund we wrzącej wodzie, odcedzić, odcisnąć nadmiar wody i miksować przez 3 – 5 minut w blenderze kielichowym. Przecedzić przez gęste sitko wyłożone gazą, podwiesić nad naczyniem, jak twaróg. Odstawić na noc do lodówki, aby zielony olej swobodnie spływał do pojemniczka.

KROK 2.

Bób blanszować we wrzącej osolonej przez 1 – 2 minuty, odcedzić, hartować w zimnej wodzie i obrać ze skórek. Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki lub cienkie plasterki. Ziołowy olej wymieszać trzepaczką z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

KROK 3.

Mangold podzielić na łodygi i liście, oddzielnie drobno je siekamy. Czosnek zmiażdżyć, obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej z masłem i na średnim ogniu dusić najpierw łodyżki mangoldu, a po 2 minutach także liście z czosnkiem. W razie konieczności możemy podlać niewielką ilością wody. Cebulę dymkę posmarować cienką warstwą oleju i grillować z każdej strony, aż cebulka będzie miękka i lekko przypieczona.

KROK 4.

Jaja

Oddzielić delikatnie białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli, aż piana stanie się puszysta i sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, a gdy piana będzie sztywna i lśniąca, garść startego parmezanu. Ułożyć obłoczki na blaszce wyłożonej papierem, posmarowanej cienką warstwą oleju. Po środku zrobić dołek i umieścić w nim żółtko, wstawić do piekarnika. Piec 3 minuty w 160 stopniach i rumienić 2 minuty w opcji grill (grzanie od góry)*.

KROK 5.

Na talerzu ułożyć duszony mangold, blanszowany bób, rzodkiewki i grillowaną dymkę. Dołożyć upieczone jajo, posypać orzeszkami pini, polać zielonym sosem i udekorować świeżymi ziołami.

 

*Dla uzyskania bardziej płynnego żółtka, najlepiej podpiec najpierw samo białko w 160 stopniach, a żółtko dodać dopiero w drugim etapie zapiekania pod grillem.