Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Ciasto Battenberga
6
Składniki
Przygotowanie
Ciasto
Dwie keksówki o długości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza – bez termoobiegu. Masło z cukrem ubijamy na biało. Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy widelcem. Do masła dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wsypujemy sypkie składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Barwienie
Masę rozdzielamy na dwie równe porcje. Do jednej dodajemy czerwony barwnik i jeszcze krótko miksujemy do równomiernego rozprowadzenia koloru. Do drugiej masy możemy dodać aromat, o ile go używamy. Przekładamy obie masy do keksówek i pieczemy ok. 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy. Zimne ciasto okrawamy ostrym nożem z przypieczonych boków i wyrównujemy ścianki, formując dwa takie same prostopadłościany, które kroimy wzdłuż dłuższego boku na pół – dobrze jest pomóc sobie w tym celu linijką.
Konfiturę morelową zagotowujemy w rondelku i przecieramy przez sitko. Za pomocą pędzelka smarujemy cienką warstwą długie ściany prostopadłościanów i sklejamy je ze sobą, tworząc w przekroju wzór szachownicy. Kostkę marcepanu wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i przycinamy do uzyskania kształtu prostokąta. Układamy na środku ciasto i otulamy płatami marcepanu 4 długie ściany. Odcinamy nadmiar i odkrawamy końcówki, aby marcepan kończył się równo na brzegach ciasta i było widać przekrój szachownicy. Gotowe!