kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Ciasto Battenberga

Zanim ciasto Battenberga stało się ważnym elementem „angielskiej herbatki” i deserem tradycyjnie serwowanym w Wielkiej Brytanii, syryjscy piekarze wypiekali je z użyciem kawy, nadając części szachownicy ciemnobrązowy kolor. W XIX wieku przepis przywędrował do Zjednoczonego Królestwa i piekarze nazywali ten wypiek różnorako: ciasto Domino (przepis Agnes Berthy Marshall z 1898), rolada neapolitańska (przepis Roberta Wellsa z 1898) czy ciasto witrażowe. Swoją finalną nazwę deser zawdzięcza uhonorowaniu małżeństwa księżniczki Wiktorii, wnuczki Królowej Wiktorii, z księciem Ludwikiem z Battenbergu w 1884 (z rodu niemieckiego, znanego od 1917 roku w Wielkiej Brytanii jako Mountbatten… ale to już zupełnie inna, „koronna” historia). Współcześnie kawę zastępujemy czerwonym barwnikiem. To klasyczne biszkoptowe ciasto przypadnie do gustu osobom, które koło migdałów i marcepanu nie umieją przejść obojętnie.
ikonaILOŚĆ PORCJI
6

Składniki

BISZKOPTY
jaja Kotlina Natury6 sztuk
miękkie masło350 g
cukier350 g
mąka280 g
proszek do pieczenia2 łyżeczki
mielone migdały100 g
cukier z prawdziwą wanilią2 łyżeczki
sólduża szczypta
DO BIAŁEGO BISZKOPTU
naturalny ekstrakt migdałowy (opcjonalnie)¼ łyżeczki
DO RÓŻOWEGO BISZKOPTU
czerwony barwnik spożywczy w paście¼ łyżeczki
konfitura morelowa240 g
marcepan500 g
cukier puder do podsypywania

Przygotowanie

KROK 1.

Ciasto

Dwie keksówki o długości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza – bez termoobiegu. Masło z cukrem ubijamy na biało. Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy widelcem. Do masła dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wsypujemy sypkie składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników.

KROK 2.

Barwienie

Masę rozdzielamy na dwie równe porcje. Do jednej dodajemy czerwony barwnik i jeszcze krótko miksujemy do równomiernego rozprowadzenia koloru. Do drugiej masy możemy dodać aromat, o ile go używamy. Przekładamy obie masy do keksówek i pieczemy ok. 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy. Zimne ciasto okrawamy ostrym nożem z przypieczonych boków i wyrównujemy ścianki, formując dwa takie same prostopadłościany, które kroimy wzdłuż dłuższego boku na pół – dobrze jest pomóc sobie w tym celu linijką.

KROK 3.

Konfiturę morelową zagotowujemy w rondelku i przecieramy przez sitko. Za pomocą pędzelka smarujemy cienką warstwą długie ściany prostopadłościanów i sklejamy je ze sobą, tworząc w przekroju wzór szachownicy. Kostkę marcepanu wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i przycinamy do uzyskania kształtu prostokąta. Układamy na środku ciasto i otulamy płatami marcepanu 4 długie ściany. Odcinamy nadmiar i odkrawamy końcówki, aby marcepan kończył się równo na brzegach ciasta i było widać przekrój szachownicy. Gotowe!