Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Chrupiące jajo z papryką
Jeśli planujecie przyjęcie, zapraszacie znajomych na jesienny wieczór lub po prostu chcecie zaskoczyć domowników, ten przepis spełni wasze oczekiwania. Smacznego!
40 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Umyte papryki połóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz, aż skórka poczernieje, 2 razy obracając paprykę. Upieczone papryki włóż do miski i zawiń ją szczelnie folią spożywczą, zostaw do ostygnięcia. Obierz papryki ze skóry, nasion i ogonków, podziel wzdłuż na części. Ułóż na dużym półmisku, posól i polej oliwą z oliwek.
W międzyczasie zmiksuj wszystkie składniki na sos i dopraw do smaku. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody.
Dwa jaja w temperaturze pokojowej gotuj 6 minut. Następnie przelej je lodowatą wodą i włóż do miski z lodem. Obierz jaja, obtocz je w mące, a następnie dokładnie w panko. Smaż w małym rondelku, na mocno rozgrzanym oleju słonecznikowym, dopóki panko nie będzie złociste. Łyżką cedzakową przełóż jaja na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na talerzu z pieczoną papryką ułóż anchois, kapary, jaja w panko. Całość udekoruj sosem oraz koperkiem i dopraw do smaku.