kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Chrupiące jajo z papryką

Często pomijamy tradycyjne połączenia składników, a szkoda, bo potrafią nas zaskoczyć nieoczywistym smakiem. Dziś postanowiliśmy przełamać ten schemat i przygotować danie w stylu nowoczesnego bistro. Oto przepis, w którym połączyliśmy pieczoną paprykę, anchois oraz kapary - typowo śródziemnomorskie smaki - z chrupiącym jajem Kotliny Natury w panko. To słodko-słone danie, gdzie chrupiąca panierka otacza płynne żółtko, z pewnością zostanie w waszej pamięci na długo. A sposób podania przypomina kulinarne dzieło sztuki.
Jeśli planujecie przyjęcie, zapraszacie znajomych na jesienny wieczór lub po prostu chcecie zaskoczyć domowników, ten przepis spełni wasze oczekiwania. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Słodka pieczona papryka, kapary, anchois, koperek i jajo w chrupiącym panko, z estragonowym kremem.

Składniki

Czerwona papryka3 sztuki
Oliwa z oliwek5 łyżek
Anchois1 słoiczek
Kapary2 łyżki
Jaja Kotliny Natury2 jaja
Olej słonecznikowy300 ml
Panko200 g
Mąka4 łyżki
Sos estragonowy:
Serek śmietankowy3 łyżki
Woda5 łyżek
Estragon3 gałązki
Koperek, posiekany1 łyżeczka
Musztarda1 łyżeczka
Sól1 szczypta
Cukier1 szczypta
Sól i pieprz do smaku

Do podania

Posiekany koperek

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Umyte papryki połóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz, aż skórka poczernieje, 2 razy obracając paprykę. Upieczone papryki włóż do miski i zawiń ją szczelnie folią spożywczą, zostaw do ostygnięcia. Obierz papryki ze skóry, nasion i ogonków, podziel wzdłuż na części. Ułóż na dużym półmisku, posól i polej oliwą z oliwek.

KROK 2.

W międzyczasie zmiksuj wszystkie składniki na sos i dopraw do smaku. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody.

KROK 3.

Dwa jaja w temperaturze pokojowej gotuj 6 minut. Następnie przelej je lodowatą wodą i włóż do miski z lodem. Obierz jaja, obtocz je w mące, a następnie dokładnie w panko. Smaż w małym rondelku, na mocno rozgrzanym oleju słonecznikowym, dopóki panko nie będzie złociste. Łyżką cedzakową przełóż jaja na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

KROK 4.

Na talerzu z pieczoną papryką ułóż anchois, kapary, jaja w panko. Całość udekoruj sosem oraz koperkiem i dopraw do smaku.