kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Zielony chłodnik z jajem

Upał daje się we znaki? Odkryj letni orzeźwiający chłodnik, który łączy w sobie świeżość awokado i szpinaku oraz delikatność naturalnego jogurtu. Chrupiące halloumi, delikatne jajo i prażone nasiona sezamu dodają tej zupie wyjątkowej tekstury i niepowtarzalnego smaku. Pikantny akcent zielonej papryczki chili i aromatyczny czosnek nadają tej zupie charakteru, któremu nie sposób się oprzeć. Ta letnia chłodna zupa to idealne danie na gorące dni – jest lekka, zdrowa i pełna witamin. Zaskocz swoich gości oryginalnym przepisem, który zachwyci ich smakiem i wyglądem. Przygotuj ją już dziś i ciesz się niezwykłym smakiem!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Zielony chłodnik z awokado i szpinaku z jogurtem, czosnkiem oraz zielonymi chili oraz halloumi i jajem.

Składniki

Awokado2 sztuki
Szpinak100 g
Szalotka1 sztuka
Jogurt naturalny250 g
Seler naciowy2 kawałki
Czosnek1 ząbek
Zielone chili, bez pestek1 sztuka
Limonka1 sztuka
Koperek25 g
Bazylia25 g
Prażony sezam4 łyżki
Jaja Kotliny Natury2 jaja
Halloumi100 g
Ocet winny czerwony1 łyżka
Do smaku: sól i pieprz oraz oliwa z oliwek

Przygotowanie

KROK 1.

Przekrój awokado na pół, usuń pestki i pokrój. Przekrój zieloną papryczkę chili na pół i usuń nasiona. Umyj szpinak, a następnie obierz i grubo posiekaj szalotkę. Do blendera dodaj awokado razem ze szpinakiem, selerem, jogurtem, większością koperku oraz bazylii, obranym czosnkiem, szalotką i zieloną papryczką chili. Całość zmiksuj na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wyciśnij sok z limonki. Spróbuj i dopraw mocniej w razie potrzeby, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aż zupa będzie bardzo zimna.

KROK 2.

Przygotuj dwa jaja, gotuj je 6 minut, żółtko ma być dżemowe. Jaja obierz i przekrój na pół. Pokrój halloumi w kostkę o równej wielkości i smaż na suchej patelni na średnim ogniu, aż będzie złociste z każdej strony.

KROK 3.

Jeśli uznasz, że zupa potrzebuje więcej kwasowości, dodaj ocet z czerwonego wina. Chłodnik podawaj w schłodzonych miskach z kilkoma kostkami lodu, udekorowany sezamem, halloumi, jajem i pozostałymi ziołami.