Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Zielony chłodnik z jajem
15 minut
2 osoby
Składniki
Przygotowanie
Przekrój awokado na pół, usuń pestki i pokrój. Przekrój zieloną papryczkę chili na pół i usuń nasiona. Umyj szpinak, a następnie obierz i grubo posiekaj szalotkę. Do blendera dodaj awokado razem ze szpinakiem, selerem, jogurtem, większością koperku oraz bazylii, obranym czosnkiem, szalotką i zieloną papryczką chili. Całość zmiksuj na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wyciśnij sok z limonki. Spróbuj i dopraw mocniej w razie potrzeby, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aż zupa będzie bardzo zimna.
Przygotuj dwa jaja, gotuj je 6 minut, żółtko ma być dżemowe. Jaja obierz i przekrój na pół. Pokrój halloumi w kostkę o równej wielkości i smaż na suchej patelni na średnim ogniu, aż będzie złociste z każdej strony.
Jeśli uznasz, że zupa potrzebuje więcej kwasowości, dodaj ocet z czerwonego wina. Chłodnik podawaj w schłodzonych miskach z kilkoma kostkami lodu, udekorowany sezamem, halloumi, jajem i pozostałymi ziołami.