Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Chłodnik z botwiny z konfitowanym żółtkiem
Składniki
Przygotowanie
Confitujemy żółtka
Rozgrzewamy piekarnik do 65 stopni i wstawiamy do niego na 30 minut mały rondelek wypełniony do ½ wysokości olejem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wybijamy jaja do miseczki. Ostrożnie wyciągamy żółtka, przekładając między dłońmi, oddzielamy sprawnie od białek i przekładamy prosto do ciepłego oleju. Żółtka confitujemy w 65 stopniach ok. 1 godziny. Po tym czasie powinny mieć zwartą, plastyczną konsystencję. Wyciągamy z oleju, aby zahamować dalsze goto
Przygotowujemy botwinkę
Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi i liście drobno kroimy. Zagotowujemy w garnku bulion, dodajemy do niego sól do smaku i gotujemy botwinkę do miękkości (10 – 15 minut). W połowie gotowania wlewamy ocet. Zioła drobno siekamy. Ogórki i rzodkiewki kroimy w małą kosteczkę (zostawiamy kilka rzodkiewek do dekoracji). Do ostudzonej botwiny i bulionu dodajemy pokrojone warzywa, zioła, oliwę, kefir i jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Mąkę pszenną i ryżową doprawiamy porządną szczyptą soli i mieszamy trzepaczką z gazowaną wodą, aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego. W cieście zanurzamy kwiaty cukinii, lekko odsączamy i smażymy w rozgrzanym do 180 stopni tłuszczu (możemy użyć oleju po confitowaniu żółtka).
Chłodnik podajemy z konfitowanym żółtkiem, kwiatami cukinii i dekorujemy plasterkami rzodkiewki, drobno posiekaną cukinią lub patisonem oraz świeżymi ziołami.