kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Chilaquiles – sadzone jaja z zieloną salsą

Podróżujemy palcem po mapie. Dziś zatrzymaliśmy się w Meksyku. Stąd pomysł na meksykańskie danie o nazwie Chilaquiles. Chilaquiles to zielona salsa, z tortillą, serem oraz sadzonym jajkiem. Ten przepis przeniesie Cię w barwny świat Meksyku. Połączenie świeżych smaków warzyw, chrupiącej tortilli i jaj Kotliny Natury jest po prostu pyszne. Do przygotowania tego dania potrzebne są zielone pomidory, jeśli nie znajdziesz ich w swojej okolicy, możesz zastąpić je czerwonymi i przygotować czerwone Chilaquiles. To przepis, który sprawdzi się w roli późnego śniadania, brunchu czy przekąski. ¡buen provecho! Smaczego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 porcje
Meksykańskie Chilaquiles, czyli salsa z zielonych pomidorów z tortilla chips i jajkiem sadzonym.

Składniki

Zielona salsa:
Zielone pomidory3 sztuki
Zielone jalapeno2 sztuki
Cebula biała- średnia1 sztuka
Czosnek2 ząbki
Bulion warzywny1 szklanka
Kolendra1 garść
Kumin½ łyżeczki
Oliwa z oliwek3 łyżki
Sól i pieprz
Chilaquiles:
Tortilla- podpieczona 20 trójkątów
Jaja Kotliny Natury 4 sztuki
Ser Queso Fresco (zamiennik feta lub ser Manchego)2 łyżki
Awokado w plasterkach 1 sztuka
Sól i pieprz do smaku

Do podania

Czerwony pieprz
Limonka
Liski kolendry

Przygotowanie

KROK 1.

Wszystkie składniki do zielonej salsy zmiksuj blenderem- aż połączą się, ale salsa nie będzie zbyt gładka.

KROK 2.

Dodaj zblendowaną salsę na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek i smaż przez 5 minut, dodając w razie potrzeby dodatkowy bulion warzywny.

KROK 3.

Rozprowadź zieloną salsę na upieczone (lub usmażone) trójkątne tortille.

KROK 4.

Na wierzchu ułóż sadzone jajka, awokado i posyp queso fresco- lub innym serem. Danie udekoruj kolendrą, limonką i czerwonym pieprzem. Dopraw do smaku. Smacznego!