kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

CHANGUA, AROMATYCZNA ZUPA Z JAJKAMI

Zbliża się impreza sylwestrowa. Zaszalejmy i bawić będziemy się do białego rana. Dla wszystkich, którzy wchodzą w ten scenariusz lub po prostu wypiją za dużo szampana, przygotowaliśmy przepis na kolumbijską zupę- changua. Tradycyjnie jest to danie, które podaje się na śniadanie, natomiast słynie również z tego, że potrafi poprawić samopoczucie po „nieprzespanej” nocy. Przepis jest prosty, wystarczy zaledwie kilka składników- mleko, szalotki, kolendra i jajka. Oczywiście nie jest to danie tylko na śniadanie, można je podawać o każdej porze dnia. Mamy nadzieję, że się Wam spodoba.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Zupa na mleku z kolendrą, dymką i gotowanymi jajkami

Składniki

Mleko 2%750 ml
Woda750 ml
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Kolendra posiekana¼ szklanki
Dymka posiekana3 sztuki
sól i świeży pieprz, do smaku
grzanka z chleba, opcjonalnie do podania

Przygotowanie

KROK 1.

Umieść mleko i wodę w średnim garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj szalotki, sól i pieprz i gotuj przez 3 minuty.

KROK 2.

Zmniejsz ogień/ temperaturę do średniej i ostrożnie dodaj jajka, nie rozbijając żółtek.
Gotuj jajka przez 3 minuty lub dłużej, jeśli chcesz, aby były dobrze ugotowane w środku; dodaj kolendrę.

KROK 3.

Delikatnie umieść jajka w czterech płytkich miseczkach, następnie nalej zupę. Podaj z ciepłymi grzankami i udekoruj świeżą kolendrą.