Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
CHANGUA, AROMATYCZNA ZUPA Z JAJKAMI
Zbliża się impreza sylwestrowa. Zaszalejmy i bawić będziemy się do białego rana. Dla wszystkich, którzy wchodzą w ten scenariusz lub po prostu wypiją za dużo szampana, przygotowaliśmy przepis na kolumbijską zupę- changua. Tradycyjnie jest to danie, które podaje się na śniadanie, natomiast słynie również z tego, że potrafi poprawić samopoczucie po „nieprzespanej” nocy. Przepis jest prosty, wystarczy zaledwie kilka składników- mleko, szalotki, kolendra i jajka. Oczywiście nie jest to danie tylko na śniadanie, można je podawać o każdej porze dnia. Mamy nadzieję, że się Wam spodoba.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
20 minut
ILOŚĆ PORCJI
4 osoby
4 osoby
Składniki
Mleko 2%750 ml
Woda750 ml
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Kolendra posiekana¼ szklanki
Dymka posiekana3 sztuki
sól i świeży pieprz, do smaku
grzanka z chleba, opcjonalnie do podania
Przygotowanie
KROK 1.
Umieść mleko i wodę w średnim garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj szalotki, sól i pieprz i gotuj przez 3 minuty.
KROK 2.
Zmniejsz ogień/ temperaturę do średniej i ostrożnie dodaj jajka, nie rozbijając żółtek.
Gotuj jajka przez 3 minuty lub dłużej, jeśli chcesz, aby były dobrze ugotowane w środku; dodaj kolendrę.
KROK 3.
Delikatnie umieść jajka w czterech płytkich miseczkach, następnie nalej zupę. Podaj z ciepłymi grzankami i udekoruj świeżą kolendrą.