kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Cebula zapiekana z żółtkiem

Są takie dania, które najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Napełniają ciepłem i sprawiają masę przyjemności. A to właśnie jeden z najlepszych przepisów na poprawienie nastroju sobie i swoim bliskim. Idealnie sprawdzi się, gdy z wizytą przyjdą znajomi lub gdy planujecie tegorocznego „śledzika”.
Potrzebne będą Wam podstawowe składniki, w tym skromna cebula, którą ten przepis zmienia w gwiazdę comfort food’u. Poza cebulą zaopatrzcie się w jaja Kotliny Natury, masło, mąka, mleko, parmezan, białe wino i topinambur. Upieczona, skarmelizowana cebula będzie nośnikiem aromatu, a płynne żółtko i beszamel sprawią, że danie stanie się kremowe.
Ten przepis wymaga odrobiny miłości, więc upewnij się, że poświęcisz mu całą swoją uwagę, ale zapewniamy, że jest tego wart. Jeśli nie w okresie świąt, to kiedy?
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
105 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby

Składniki

Cebula, średniej wielkości4 sztuki
Jaja Kotliny Natury, tylko żółtka4 sztuki
Masło40 g
Liść laurowy1 sztuka
Mąka15 g
Białe wino, wytrawne100 ml
Topinambur8 cm
Sól gruboziarnista500 g
Starty drobno parmezan, sól i pieprz do smaku
Beszamel:
Mleko, ciepłe500 ml
Masło40 g
Mąka40 g
Parmezan, starty200 g
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
Rozsyp sól na dnie blachy i ułóż na niej umyte cebule. Piecz je w 180°C przez około 50 minut lub do momentu, gdy cebula zacznie brązowieć i mięknąć w środku. Poczekaj, aż ostygnie i odetnij górę. Wyjmij miąższ cebuli łyżką, uważając, aby nie przebić skórki. Umieść puste cebule z powrotem na soli i przejdź do przygotowania nadzienia.

KROK 2.

Krok 2.

Posiekaj cebulę i podsmaż w małym garnku na maśle z liściem laurowym i szczyptą soli, ma się zarumienić. Całość gotuj pod przykryciem, około 30 minut na średnim ogniu, aż się skarmelizuje. Dodaj łyżkę mąki i gotuj, mieszając przez 2 minuty. Wlej białe wino i pozwól alkoholowi odparować, a następnie dodaj około 100 ml wody i delikatnie zagotuj, aby uzyskać konsystencję zupy.

KROK 3.

Krok 3.
Aby przygotować beszamel roztop masło w rondelku i dodaj mąkę. Gotuj przez kilka minut, mieszając, na średnim ogniu, aż zasmażka nabierze złotego koloru. Następnie wlej mleko i doprowadź do wrzenia, energicznie mieszając trzepaczką. Gotuj 2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Beszamel powinien być kremowy i bez grudek. Wmieszaj parmezan, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 4.

Krok 4.

W międzyczasie umyty topinambur pokrój w bardzo cienkie plastry. Plastry wymieszaj w misce z oliwą, solą oraz pieprzem. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz przez 15 minut w 175°C. Pilnuj, żeby się nie przypaliły.

KROK 5.

Krok 5.
Wypełnij łupiny cebuli do połowy zupą cebulową, delikatnie umieść 1 żółtko w każdej z nich i dopraw solą. Następnie przykryj beszamelem i piecz w temperaturze 180°C przez 5 minut lub do uzyskania złocistego koloru na wierzchu. Po upieczeniu udekoruj chipsami z topinamburu. Podawaj z podpieczonym chlebem.