Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Buraczki hasselback z jajem 6 min
60 minut
8 osób
Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
W małym rondelku rozpuść masło, oliwę, posiekane liście mięty, imbir i czosnek. Gotuj na średnim ogniu, aż masło zacznie bulgotać, około 4 minuty, a następnie odstaw na co najmniej 20 minut. Odcedź miętowe masło na sitku, a następnie dodaj jedną łyżkę soku z limonki i jedną łyżeczkę soli.
Krok 2.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotowane buraki ponacinaj w odstępach 4 mm, zatrzymując nóż około 1 cm od dołu. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i rozłóż plasterki. Równomiernie rozprowadź łyżką roztopione masło, zwłaszcza między plasterkami. Piecz przez godzinę, polewając masłem co 20 minut, aż brzegi będą chrupiące i skarmelizowane. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut.
Krok 3.
Aby przygotować miętowe pesto, wymieszaj wszystkie składniki w małej misce, dodaj ćwierć łyżeczki soli i odstaw na bok.
Krok 4.
Jaja w temperaturze pokojowej gotuj przez 6 minut. Następnie odlej wrzątek, a jaja schłodź w misie z kostkami lodu. Obierz skorupki i przekrój je wzdłuż.
Krok 5.
Na dnie półmiska lub misy rozsmaruj labneh, a następnie ułóż połówki jaj i buraki na wierzchu. Całość polej pesto, skrop sokiem z limonki, posyp odrobiną czerwonej papryki w płatkach i dopraw do smaku. Podawaj od razu, smacznego!