Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Batony granolowe z sezonowymi owocami
Czy „baton” może być wartościowym i pożywnym posiłkiem? Oczywiście pod warunkiem, że jest to baton granola ;). Zdrowy, pożywny, pełen sezonowych owoców – to kombinacja na idealną plażową przekąskę. Ze względu na dużą ilość ziaren oraz jajka zawierają sporo białka, dzięki czemu odsuną od Was na długo poczucie głodu. Owoce dostarczą węglowodanów oraz niezbędnej do biegania i pływania energii. A czekolada i miód – odrobinę słodyczy i magnezu. Dzięki temu ten plażowy posiłek będzie nie tylko sycący, ale też przyjemny!
CZAS PRZYGOTOWANIA
1 godz. + 1 godz. studzenia
1 godz. + 1 godz. studzenia
ILOŚĆ PORCJI
4
4
Składniki
jaja Kotliny Natury2 sztuki
mleko (krowie lub roślinne)200 ml
roztopione masło (lub olej kokosowy)70 g
płatki owsiane błyskawiczne70 g
płatki gryczane (lub otręby owsiane/żytnie/orkiszowe)70 g
mąka pszenna razowa70 g
wiórki kokosowe30 g
mieszanka słonecznika, pestek dyni, maku, sezamu, siemienia lnianego (w ulubionej proporcji)70 g
biała czekolada grubo siekana70 g
cunamon1 łyżeczka
sólszczypta
maliny (lub pokrojone drobno morele/jagody/porzeczki)2/3 szklanki
mały banan1 sztuka
miód2 łyżki
Przygotowanie
KROK 1.
W dużej misce wymieszaj jajka na jednolitą masę, wlej mleko i masło, wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki i przyprawy, po czym przesyp je do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę masy. Rozłóż połowę bananów i malin. Dołóż pozostałą część i obłóż owocami i polej miodem.
KROK 2.
Piecz w 190°C ok. 45 min., aż masa na powierzchni zacznie się rumienić. Po ostudzeniu wyjmij z formy i podziel na batony.