Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Babeczki na Dzień Dziecka
70 minut
6
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Przygotowanie
Włącz w piekarniku grzanie od góry i dołu, 175°C. Wszystkie mokre składniki i cukier połącz ze sobą przy pomocy trzepaczki. Przesiej do nich pozostałe suche składniki i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Mieszaj bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Lepiej zostawić kilka grudek mąki w cieście, niż wymieszać je za bardzo – to wpływa na wyrastanie babeczek podczas pieczenia.
Pieczenie
Przełóż masę do formy na babeczki posmarowanej olejem lub wyłożonej papilotkami, a następnie rozłóż na wierzchu owoce, lekko wbijając je do środka. Posyp grubo rafinowanym cukrem i piecz ok. 35 min. lub do „suchego patyczka“. Ostudź babeczki w formie, a gdy będą na tyle chłodne, że dadzą się wyciągnąć, przełóż je na kratkę lub drewnianą deskę.
Dekorowanie
Babeczki udekoruj kremem i wybranymi posypkami – możesz to zrobić z dziećmi – będzie to dla nich dobra zabawa.